Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu

Un nou studiu publicat recent în jurnalul Maturitas sugerează că vitamina B poate fi utilizată pentru a preveni sau reduce simptomele COVID-19 datorită capacității sale de a construi și de a susține un sistem imunitar sănătos.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Potrivit studiului, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, Emiratele Arabe Unite și Universitatea din Melbourne, vitamina B este deosebit de importantă deoarece „modulează răspunsul imun prin reglarea în jos a citokinelor pro-inflamatorii și inflamațiilor, reducând dificultățile de respirație și problemele gastro-intestinale, prevenind hipercoagulabilitatea”.

Citokinele sunt proteine care sunt secretate de anumite celule ale sistemului imunitar pentru a regla imunitatea și inflamația, în timp ce hipercoagulabilitatea este tendința crescută a sângelui de a forma cheaguri. Unul dintre cele mai periculoase rezultate posibile ale unei infecții COVID-19 este o „furtună de citokine”, în care organismul eliberează prea multe proteine, care pot provoca insuficiența organelor. Datorită rolului vitaminei B în modularea răspunsului imun, acesta ar putea fi utilizat pentru o potențială îmbunătățire a rezultatelor la pacienții cu COVID-19.

Deși cercetătorii nu au studiat efectele vitaminei B asupra pacienților cu COVID-19, au observat că dovezile deja existente cu privire la rolul pe care vitamina B îl joacă în răspunsul imun al organismului sugerează că ar fi foarte benefic în tratarea bolii respiratorii.

„Este nevoie să subliniem importanța vitaminei B, deoarece joacă un rol esențial în funcționarea celulelor, metabolismul energetic și funcția imunitară adecvată”, scriu autorii în studiu.

Prin urmare, starea vitaminei B ar trebui evaluată la pacienții cu COVID-19, iar vitamina B ar putea fi utilizată ca adjuvant non-farmaceutic la tratamentele actuale, adaugă aceștia.

În timpul pandemiei, vitamina C și vitamina D de asemenea, au câștigat atenție datorită caracteristicilor lor antiinflamatorii și imunitare.

„Nivelurile scăzute de vitamine D și C duc la coagulopatie și suprimă sistemul imunitar, provocând limfocitopenie”, explică autorii studiului.

Limfocitopenia este o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de limfocite - un tip de celule albe din sânge care joacă un rol important în sistemul imunitar - în sânge.

În plus, suplimentarea cu vitamina C crește indicele de oxigenare la pacienții infectați cu COVID-19, adaugă autorii, referindu-se la o măsurare a cantității de oxigen care intră în sânge din plămâni atunci când o persoană respiră, notează sputniknews.com.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova