CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. Președintele Igor Dodon a răspuns la întrebarea „Cu ce ne poate ajuta Rusia în această situație dificilă? Dar alte țări?” în cadrul emisiunii sale săptămânale „Președintele răspunde” din 21 august.
Șeful statului a spus că va puncta câteva elemente, care, în opinia sa, sunt importante atât pentru agricultură, cât și pentru toată economia.
„Primul punct ține de agricultură. Probabil, vă amintiți că acum un an am ajuns la o înțelegere cu președintele Vladimir Putin ca produsele moldovenești să nu fie taxate la exportul pe piața rusă. Astfel, exportăm fructe, legume, conserve, vinuri, fără a plăti taxe vamale la livrarea în Federația Rusă”, a răspuns Igor Dodon.
Șeful statului a spus că acesta este „un lucru foarte bun” pentru Republica Moldova, pentru că astfel producătorii moldoveni economisesc anual 300 de milioane de lei, „care nu sunt plătiți la vamă și care rămân la întreprinderile noastre”.
„Suntem invidiați de ucraineni, care nu pot să exporte. Suntem invidiați de europeni, de producătorii polonezii care nu pot să-și exporte produsele, merele, în special, în Federația Rusă”, a punctat președintele.
Ajutorul sub acest aspect din partea Federației Ruse este unul substanțial, a subliniat Igor Dodon. El a precizat că înțelegerea cu privire la scutirea de taxele vamale a respectivelor exporturi moldovenești pe piața rusă va fi aplicată până la sfârșitul anului 2020, dar în octombrie urmează să fie făcut „un bilanț în privința anumitor riscuri”.
„Din acest considerent, voi, cei care doriți să destituiți Guvernul, gândiți-vă bine. Pentru că dacă veți da jos Guvernul, nu va mai exista, din octombrie, acest regim preferențial de export cu Federația Rusă”, a declarat Igor Dodon.
A doua modalitate de acordare a unui ajutor important de către Rusia este „posibilitatea de a contracta acel credit în valoare de 200 de milioane de euro pentru sprijinul economiei” moldovenești, a spus președintele.
Igor Dodon a adăugat că opoziția de la Chișinău „a blocat” contractarea acestui credit, dar Federația Rusă a acceptat să reia negocierile.
„Pentru noi este foarte important să primim acești bani până la sfârșitul anului”, a spus șeful statului.
În al treilea rând, a continuat Igor Dodon, s-a ajuns la o înțelegere cu Rusia cu privire la furnizarea a „40-50 de mii de tone de motorină pentru producătorii noștri agricoli, în cel mai scurt timp”.
Există și alte inițiative din partea Rusiei ce țin de sprijinirea Republicii Moldova, potrivit șefului statului.
„Sigur că suntem ajutați și de alți parteneri - FMI, UE”, a adăugat președintele.
Însă, potrivit lui Igor Dodon, spre deosebire de Federația Rusă, partenerii din Vest deseori formulează „condiționalități politice”, de felul „faceți asta, faceți cealaltă”.
De exemplu, FMI cere, potrivit președintelui, reducerea cu 1,5 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare în anul 2020, în timp ce producătorii agricoli moldoveni au formulat revendicări ce necesită suplimentar 2 miliarde de lei.
Și UE avansează cam același tip de condiții, însă Moldova va colabora „cu toți - și cu Estul, și cu Vestul”, va prelua experiența bună de la toți partenerii, pentru „a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni”, a subliniat Igor Dodon.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova