Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii protestatari pleacă acasă, dar ar putea reveni de 50 de ori mai mulți

Agricultorii au declarat că renunță la protest și se întorc în câmp, întrucât au de realizat lucrări stringente.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Agricultorii renunță la protest pentru o perioadă. Aceștia se întorc în câmp pentru a realiza lucrările de sezon, care au fost lăsate baltă timp de mai multe zile. Fermierii spun însă că ar putea să revină, în condițiile în care nu vor fi soluționate problemele lor. 

”Plecăm de la protest. Nu definitiv. Fermierii se întorc în câmp pentru că au de făcut lucrări stringente. Am făcut legătura cu asociații de profil. Au avut o întâlnire cu ei. Vom crea o cofederație a agricultorilor. Am stabilit un grup de lucru care va negocia cu autoritățile până în data de 21 septembrie pentru revendicarile care au fost înaintate. În caz contrar, promitem să ne întoarcem în stradă într-un număr de 50 de ori mai mare”, a declarat pentru Sputnik Moldova agricultorul Andrei Melenti. 

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă.

Important pentru agricultori: Măsurile Guvernului privind producerea semințelor

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Zilele trecute Guvernul a aprobat mărimea compensației pentru agricultorii afectați de secetă. 

Astfel, pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate se va acorda o alocație de 1.620 de lei, pentru grâul de toamnă – 1.500 de lei per hectar, orz de toamnă – 1.530 de lei, rapiță de toamnă – 2.100 de lei, pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3.800 de lei, viță-de-vie – 3.000 lei, legume în câmp deschis – 2.000 de lei, mazăre – 1.100 de lei pentru fiecare hectar afectat.

O parte a revendicărilor agricultorilor rămân însă neîndeplinite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova