Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe urmele nomazilor: În Moldova a apărut un sat din iurte - Foto

Sputnik

Satul etnografic este situat în raionul Călărași. Acest proiect este rodul cooperării dintre moldoveanca Larisa Ambrosi și Anar Joldon, originară din Kârgâzstan.

Femeile s-au cunoscut în urmă cu aproape 20 de ani în Irlanda și au devenit prietene. Toamna trecută au decis să creeze o adevărată insulă a culturii asiatice în Moldova.

Complexul are 12 iurte mici, cu diametrul de 4 și 5 metri. Aceasta este locuința tradițională a popoarelor din Asia Centrală, care este rezistentă atât la frig, cât și la căldură.

Lemnul, pâsla și pielea sunt folosite materialele de construcție. Secțiunile de perete sunt realizate din stâlpi subțiri de lemn. Capacul din pâslă este rezistent la ploaie și vânt.

O iurtă satisface pe deplin nevoile unui nomad datorită comodității și practicității sale: este asamblată și dezasamblată rapid de o singură familie în doar una sau două ore. Gaura din cupolă servește ca sursă de lumină și permite utilizarea focului.

Acum și locuitorii Moldovei pot face cunoștință cu locuințele tradiționale a popoarelor din Asia Centrală. Aici puteți afla mai multe despre aceste tradiții unice și să călătoriți în timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

1 / 16
Iurta este o locuință cu cadru portabil, cu un acoperiș din pâslă și este răspândită printre nomazii turanici și mongoli.
2 / 16
Iurta este o locuință foarte sigură, care protejează atât de frig, cât și de căldură. Este asamblată și dezasamblată cu forțele unei singure familii în decurs de una sau două ore.
3 / 16
Intrarea în iurtă este destul de mică: acest lucru se face special pentru ca oaspetele să se aplece și să-și exprime respectul pentru gazde. O ușă din lemn dintr-o iurtă din Kirghizia este numită bosogo.
4 / 16
Interiorul dispune de un aranjament bogat și colorat. Acoperișul din pâslă este rezistent la ploaie și vânt.
5 / 16
Deschizătura din cupolă este folosită pentru iluminat și permite utilizarea căminului.
6 / 16
Lemnul, pâsla și pielea sunt folosite drept materiale de construcție. Secțiunile de perete sunt realizate din stâlpi subțiri de lemn.
7 / 16
Construcția iurtei este astfel concepută încât poate rezista la cele mai puternice furtuni și cutremure.
8 / 16
Într-o casă, care de multe ori trebuie să fie dezasamblată și transportată într-un loc nou, nu poate exista nimic de prisos și tot ceea ce ai nevoie trebuie să fie în locuri strict definite și stabilite de tradiție.
9 / 16
Diametrul mediu al unei iurte este de șase metri, suprafața este de 30 de metri pătrați, iar înălțimea de trei metri.
10 / 16
Tunduk-ul este numele obadei de lemn care ține cupola. El este un simbol al căminului.
11 / 16
În Kârgâzstan, înființarea unei iurte era responsabilitatea femeilor. Bărbații ridicau tundukul și pregăteau locul pentru iurtă.
12 / 16
Pentru a face pâsla pentru a acoperi o iurtă, trebuie să fie tunse 25 de oi. Durata medie de viață a unei astfel de case în condiții nomade este de 25 de ani.
13 / 16
Greutatea totală a iurtei este de 400 de kilograme. Poate fi transportată cu ajutorul a doi cai.
14 / 16
Cultura kirgiză este renumită nu numai pentru ospitalitatea și tradițiile nomade unice, ci și pentru bucătăria sa delicioasă.
15 / 16
Una dintre bucatele tradiționale este boorsoki. Aceasta este o patiserie delicioasă obținută din aluat amestecat cu drojdie cu adaos de unt și smântână foarte groasă.
16 / 16
În Kârgâzstanul modern, iurtele sunt amenajate mai ales pe pășunile în care trăiesc păstorii. De asemenea, sunt instalate cu ocazii speciale, solemne: de exemplu, cu prilejul marcării sărbătorilor naționale.