Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce vor agricultorii de la Guvern: Explicația unui participant la protest

Agricultorii din sudul țării protestează astăzi, cerând Guvernului să le acorde un sprijin mai consistent pentru ieșirea din criza aporoape că fără precedent în care se află acum, din cauză că seceta a compromis aproape în totalitate recoltele.  
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Valeriu Praporșcic conduce o cooperativă de producere din raionul Căușeni și este unul dintre agricultorii care participă la protestul de astăzi. El a declarat pentru Sputnik Moldova că protestează pe șoseaua Căușeni – Chișinău și că la acțiune, din câte cunoaște, vor participa agricultori din vreo 14 raioane puternic afectate de secetă. Numărul protestatarilor poate fi mai mare decât data trecută, potrivit interlocutorului.

LIVE TEXT: Protestul agricultorilor în mai multe raioane din Republica Moldova

Revendicarea de bază a participanților la acțiunea de protest este ca Guvernul să declare stare excepțională în agricultură, astfel încât producătorii agricoli, care înregistrează pierderi enorme, să nu fie nevoiți să întoarcă urgent creditele contractate.

Totodată, agricultorii au nevoie ca Guvernul să-i ajute urgent la procurarea combustibilului pentru campania agricolă de toamnă, pentru a avea posibilitatea să are terenurile și să semene cerealele de toamnă.

Agricultorul a spus că mia de lei pentru fiecare hectar promisă de Guvern agricultorilor nu este nici pe departe suficientă pentru atenuarea pagubelor, în situația în care au fost cheltuite 7-8 mii de lei pentru prelucrarea și însămânțarea unui hectar, iar venituri din recoltă nu există.

În unele localități din sudul Moldovei a fost compromisă aproape că în totalitate nu doar recolta de grâu și alte cereale din grupa întâi, dar și de porumb și floarea soarelui, a menționat agricultorul.

Bani pentru agricultorii afectați de calamități: Ce acte sunt necesare pentru a beneficia

Valeriu Praporșcic ne-a declarat că în raionul Căinari, bunăoară, plantațiile de floarea soarelui au fost compromise în proporție de 80%. Acest fapt l-a constatat zilele trecute oficial comisia locală pentru situații excepționale. De atunci, estimează fermierul, procentajul poate că a crescut până la 90 la sută. 

Tot porumbul de pe câmpurile cooperativei conduse de Valeriu Praporșcic a fost dus la siloz.

Recolta de floarea soarelui de asemenea va fi slabă - speranța producătorului ar fi să adune măcar 200 de kilograme de pe un hectar.

Precizăm că Sputnik Moldova transmite live text de la acțiunile de protest organizate de agricultori. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova