Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un ecolog spune cum este ”omorât” râul Nistru în Moldova - detalii

Doctorul în biologie, șeful Asociației Eco-TIRAS, Ilia Trombițki, a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova care sunt consecințele extracției de nisip și pietriș din albia râului Nistru.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Principala arteră de navigație a Moldovei are de suferit de din cauza mai multor factori antropici, iar unul dintre aceștia, care a devenit foarte intens în ultimele decenii, este extragerea nisipului și pietrișului din albia râului, sub pretextul dragării canalului.

Premierul cere mobilizarea tuturor forțelor – Iată ce se întâmplă cu apele râului Nistru

Ecologul Ilia Trombițkia vorbit despre acest lucru în cadul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Totul a început încă de pe timpurile URSS-ului, dar în 1986 Consiliul de Miniștri al RSSM a adoptat un decret prin care se interzicea extragerea nisipului și pietrișului. Cu toate acestea, sub pretextul dezvoltării transportului maritim, acest proces a continuat. Totul s-a intensificat în 2008, iar după aceea, Ministerul Transporturilor a venit cu o inițiativă de dezvoltare a navigației interne, astfel, în principiu, fiind permisă extracția de nisip și pietriș”, - a declarat expertul.

Extragerea acestor resurse în Nistru duce la multe probleme de mediu, explică interlocutorul.

”Nisipul și pietrișul sunt filtre naturale în care trăiesc bacterii, care sunt implicate în purificarea apei. În plus, nisipul și pietrișul sunt substraturi pentru reproducere, pentru depunerea ouălor pentru multe specii de pești. Și în al treilea rând, deoarece cel puțin trei baraje au fost construite pe Nistru, curgerea naturală a apei în aval din Carpați s-a oprit, alt nisip și pietriș nu mai ajunge”, subliniază ecologul.

Consecințele acestor acțiuni, fără a înțelege măcar care este cauza lor, le resimțim din punct de vedere economic.

"Acest lucru nu numai că "omoară" râul, dar duce și la creșterea costului pentru apa potabil. Prepararea apei potabile este mai scumpă decât înainte și o astfel de activitate anti-ecologică duce la o creștere și mai mare a prețului”, a concluzionat Trombițki.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova