Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pe cine prăznuiesc astăzi creștinii ortodocși: Mesajul de felicitare al șefului statului

Pe 4 august, creștinii ortodocși îi cinstesc pa Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, și pe Sfântul Mucenic Foca. În această zi, oamenii trebuie să meargă la slujbe, să se roage și să împărtășească bucuria zilei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a transmis în această dimineață un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătoririi Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, și a Sfântului Mucenic Foca.

Sfânta Maria, numită și Magdalena, a fost cea dintâi muceniță, mironosiță și purtătoare de mir a lui Hristos.

”Maria Magdalena a fost alături de Domnul nostru Isus Hristos în timpul suferințelor Sale pământești și a stat lângă Cruce, unde a susținut-O pe Maica Domnului, istovită de durere pentru Fiul răstignit. Pentru toți creștinii ortodocși, ea a devenit un simbol al credinței nemărginite, fidelității și iubirii. Din acest considerent, este cinstită și elogiată de toate popoarele ortodoxe, inclusiv de poporul țării noastre”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a amintit că Sfântul Mucenic Foca, episcop de Sinope, a trăit pe vremea împăratului Traian. Și-a căpătat renume pentru viața neprihănită și faptele lui bune precum și pentru îndrăzneala cu care a predicat credința în Domnul nostru Iisus Hristos.

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august

Igor Dodon le-a adresat sincere felicitări tuturor locuitorilor țării noastre, dorindu-le ca prin rugăciunile lor Dumnezeu să ne binecuvânteze cu credință, dragoste și speranță.

Sfântul Foca în percepția populară

Parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că Sfântul Foca, potrivit percepției populare, face parte din triada "Ilie, Pălie şi Foca". Dacă despre Foca se zice că este cel care răspunde de incendiile şi arșița care pârjolesc câmpurile cu grâne, Ilie Pălie se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul Sfântului Ilie, sărbătoarea ținându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor. Preotul sublinia însă că toate acestea nu corespund dogmei bisericești.

"Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate ca în această zi să fie oprite unele lucrări de câmp. Drept consecință, marea majoritate greșește atunci când lenevește în pat, crezând că astfel respectă aceste sărbători. Este lăudabil atunci când oamenii merg la biserică și prăznuiesc acești sfinți", a declarat preotul.cale 

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova