Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când ar putea să scadă prețurile la măștile medicinale: Ce spune Agenția Medicamentului

Directorul general al Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, spune că prețurile la măștile medicinale și alte echipamente anti Covid-19 a putea să scadă odată cu introducerea lor în Catalogul național de prețuri.
Sputnik
Când ar putea să scadă prețurile la măștile medicinale: Ce spune Agenția Medicamentului

Eremei Priseajniuc a explicat de ce în Moldova prețurile la măștile medicinale și alte echipamente sunt exagerate. El spune că prețul la aceste produse, care devin de primă necesitate, până acum nu au fost clar stabilite și nu sunt înregistrate în Catalogul național de prețuri.

„Noi atestăm o cerere mare de măști medicale de la începutul pandemiei, respectiv prețul pentru aceste produse nu a fost unul clar stabilit și nu a fost solicitată înregistrarea lui în Catalogul național de prețuri deoarece acest produs nu este un medicament. La ora actuală, ministerul Sănătății împreună cu alte structuri responsabile, inclusiv Ministerul Finanțelor, lucrează asupra aspectului de introducere a prețului de producător nu doar pentru măștile medicale, dar și pentru echipamente de protecție, alte produse. Respectiv noi nu vom avea problema aplicării adaosului comercial, iar prețurile de la sine se vor sgtabiliza, în sensul unei transparențe pe care o vom avea”, a declarat Eremei Priseajniuc.

Funcționarul a mai spus că Ministerul Finanțelor împreună cu Inspectoratul farmaceutic din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică au efectuat verificări prin prisma formării prețurilor la măștile medicinale, iar în paralel se lucrează și pe filiera de reglementare pentru a fi aprobate deciziile respective.

Un producător de măști medicinale i-a făcut o propunere lui Igor Dodon – Foto>>>

Până la începutul pandemiei, prețul mediu al măștilor medicinale era de 1,20-1,40 lei bucata, iar în câteva luni de criză acestea s-au scumpit de 7 ori. Mai  mulți agenți economici s-au reprofilat pe timp de pandemie și au început să confecționeze măști de protecție. Totodată, ei spun că preţurile mai mari la măştile medicinale sunt cauzate şi de faptului că pe piaţă nu există materie primă pentru a le produce.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova