Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Admiterea 2020: Ce condiții de cazare oferă universitățile din Chișinău

Sputnik

Potrivit Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2020 – 2021, la concursul de admitere pot participa atât cetățeni ai Republicii Moldova cât și cetățeni străini.

Astfel, pot depune dosarul pentru admiterea în una din instituții cetățenii Republicii Moldova care dețin diplomă de bacalaureat sau diploma de studii profesionale, fie un act de studii echivalent al studiilor efectuate în străinătate, recunoscute de către structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

De asemenea, pot deveni studenți și cetățenii Republicii Moldova – absolvenți ai instituțiilor de învățământ din raioanele de est ale Republicii Moldova și din municipiul Bender, care dețin atestate de studii medii de cultură generală. Aceștia vor fi înscriși la locurile cu destinație specială pentru categoria respectivă de candidați, inclusiv pe bază de contract cu taxă de studii. Acei care au promovat concursul de admitere și sunt înmatriculați, vor urma un an de studii compensator în instituția de învățământ superior, cu susținerea ulterioară a examenelor de bacalaureat.

Universitățile din Capitală, gata să primească noii studenți

Reprezentanții diasporei moldovenești de peste hotare pot participa la concursul de admitere la studii superioare de licență, în condițiile prevăzute pentru cetățenii Republicii Moldova, în limita planurilor de înmatriculare cu finanțare de la buget sau la locurile cu taxă de studii.

Și cetățenii străini și apatrizii pot deveni studenți la una din universitățile de la noi. Aceștia trebuie să aibă domiciliu permanent în Republica Moldova și pot participa la concurs în limita planurilor de înmatriculare, pe locurile cu finanțare de la buget sau cu taxă de studii. Cetățenii străini pot fi înscriși la studii superioare de licență cu finanțare bugetară în baza protocoalelor de colaborare în domeniul instruirii între Republica Moldova și țările din care provin.

Cetățenii străini domiciliați în alte state, cu excepția persoanelor înmatriculate în baza protocoalelor de colaborare, care au promovat concursul de admitere, pot fi înmatriculați numai pe locurile cu taxă de studii, în mărimea stabilită de către instituția de învățământ superior respectivă, conform legislației în vigoare.

Pentru cei care vor fi înmatriculați în urma concursului de admitere, majoritatea instituțiilor de învățământ superior propun și locuri de cazare în căminele de care dispun. În mare parte, orășelele studențești sunt pregătite pentru începutul noului an de studii 2020-2021. Vedeți în imaginile realizate de Sputnik Moldova cum arată căminele în care studenții își vor duce traiul pe perioada studiilor.

Admiterea 2020 este un proiect realizat în comun de Sputnik Moldova și Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Moldova (UNSTM).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1 / 14
Căminele Universității Agrare de Stat
2 / 14
Căminele Universității Agrare de Stat
3 / 14
Căminele Universității Agrare de Stat
4 / 14
Căminul Academiei de Studii Economice
5 / 14
Căminul Academiei de Studii Economice
6 / 14
Căminele Universității Tehnice a Moldovei
7 / 14
UTM - Universitatea Tehnică a Moldovei
8 / 14
Căminul Universității de stat din Tiraspol
9 / 14
Căminele Universității de Stat din Moldova
10 / 14
Căminele Universității de Stat din Moldova
11 / 14
Căminele Universității de Stat din Moldova
12 / 14
Căminele Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
13 / 14
Căminele Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
14 / 14
Căminul Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”