Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când și în ce condiții se vor redeschide grădinițele din Chișinău: Ce spune primarul

Reluarea activității grădinițelor din Chișinău este o decizie care nu aparține primarului municipiului. Acesta poate însă să verifice la ce etapă de pregătire sunt instituțiile pentru a primi copiii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Reluarea activității grădinițelor din municipiu se va face etapizat. Precizarea a fost făcută de primarul Chișinăului după inspectarea mai multor instituții de învățământ preșcolar din Capitală. Acesta admite că în primă etapă vor merge la grădiniță copiii din grupa pregătitoare, iar programul va fi scurtat.

„În prima etapă, în mod obligatoriu, vor veni doar copiii din grupa pregătitoare, asta va dura o săptămână, în funcție de recomandările specialiștilor. Și deja, săptămânal, va urma să se încadreze și celelalte categorii de copii, astfel, ca să nu facem presiune foarte mare asupra personalului și vom monitoriza situația pentru a preveni îmbolnăvirile”, scrie Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Primarul spune că decizia de reluare a activității grădinițelor aparține Comisiei Naționale de Sănătate Publică. Când copiii vor reveni în săli, acestora li se va verifica temperatura, iar angajații vor purta în mod obligatoriu măști, mănuși, halate. Mai mult, părinților le va fi interzis accesul în clădirile instituțiilor.

Ultima oră: Școlile din țară se redeschid - Detalii

Edilul-șef mai spune că a realizat mai multe sondaje în rândul părinților cu copii la grădiniță. El spune că la „prima etapă 66% din părinți au spus că micuții lor vor să vină la grădiniță, iar în cea de-a doua etapă, 51% s-au exprimat pozitiv în acest sens”.

Cât privește revenirea elevilor la școală, Ion Ceban subliniază că municipalitatea este în pregătiri pentru reluarea de la 1 septembrie a activității instituțiilor de învățământ. Primarul spune că, cel mai probabil, în municipiul Chișinău instituțiile se vor conduce de două scenarii. Mai exact, studiile se vor face în două schimburi, iar decizia de împărțire a claselor va fi luată de managerii fiecărei instituții.

Ceban mai menționează că deși există riscuri de îmbolnăvire, dezvoltarea copiilor nu poate să stagneze, astfel că procesul educațional trebuie să fie reluat.

În prezent, din totalul de 94 de grădinițe care necesitau reparații, în 31 de instituții lucrările sunt finalizate, în 52 de unități lucrările mai continuă, iar în alte 11 grădinițe procedurile de contractare a serviciilor de reparație sunt finalizate, sunt în proces de evaluare sau sunt pregătite pentru publicare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova