Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfârșitul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Istorie și semnificație

S-a încheiat postul Sfinților Petru și Pavel: duminică, Biserica ortodoxă pomenește cu evlavie suferințele sfinților Apostoli.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Biserica îi cinstește pe Sfinții Apostoli în aceeași zi, începând cu anul 258, de când moaștele lor au fost transferate la 29 iunie la locul numit ad catacumbas (la catacombe), de pe via Appia din Roma. Moaștele celor doi apostoli se găsesc tot la Roma: ale Sfântului Petru în Biserica San Pietro din Vatican, ale Sfântului Pavel în Bazilica San Paolo Fuori le Mura.

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie

Postul din acest an a durat aproape o lună de zile. În această zi, Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe toți creștinii să participe la serviciul divin, care este săvârșit în toate sfintele biserici din țară. Potrivit datelor oficiale, în Moldova peste 30 de mii de creștini poarta numele de Petru, iar alți peste 20 de mii — Pavel.

Istorie și semnificație

Spre deosebire de Postul Mare, postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel, împreună cu celelalte 2 posturi de peste an, sunt mai noi. Acest post era ținut la început numai de comunitățile monahale și abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost martirizați din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i-a fost tăiat capul. Tradiția a consemnat ziua de 12 iulie ca dată a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cercetările mai noi au stabilit că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinții Petru și Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament. Tot în această zi au fost mutate sfintele lor moaște în locul numit "ad catacumbas", de pe Via Appia din Roma în anul 258.

Calendar Ortodox: Fericita Agafia Maranciuc - viața sfintei de la mănăstirea Cușelăuca

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru a purtat numele de Simon. El era originar din orașul Betsaida Galileii, care se afla în partea de nord a Țării Sfinte. Petru era pescar, la fel ca și fratele său Andrei. Amândoi au fost mai întâi ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia și la Roma.

Sfântul Pavel se numea Saul înainte de convertirea de pe drumul Damascului. A predicat Evanghelia atât evreilor, cât și păgânilor, de aici numele de "Apostolul neamurilor" și este considerat „primul şi cel mai important teolog al Bisericii primare şi chiar al Bisericii din toate timpurile."

Ei sunt considerați ocrotitori ai celor aflați în închisori și din cauza că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova