Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un dăunător periculos atacă în această perioadă fructele, legumele și cerealele – Foto

Grădinile oamenilor și plantațiile agricole au fost invadate vara aceasta de un dăunător rapace: buha fructificaţiilor. Cum dăunează culturilor și cum poate fi combătut.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Condițiile meteo din acest an au favorizat dezvoltarea și răspândirea buhei fructificaţiilor (Heliothis armigera), care este un dăunător periculos al multor culturi agricole, semnalează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Este vorba de o omidă verde-gălbuie cu o lungime de până la 4 centimetri, cu trei dungi late dispuse longitudinal, pe care, cu siguranță, am văzut-o cu toții și în anii anteriori.

Un dăunător periculos atacă în această perioadă fructele, legumele și cerealele – Foto

La capătul metamorfozei, buha fructificațiilor este un fluture destul de simpatic, cu trunchi pufos, care poate avea aripile de mai multe nuanțe – de la alb-gri-gălbui până la brun închis. Fluturii au anvergura aripilor de 30-40 de milimetri și o lungime a corpului de 12-18 milimetri.

Merele fac rapăn și cireșele păduchi: Perioadă complicată pentru agricultura din Moldova

La mijlocul verii, omizile fac ravagii în culturile agricole. Mai degrabă te poți întreba ce culturi nu-i plac acestui dăunător, pentru că devorează cam tot ce-i stă în cale.  

Buha fructificaţiilor atacă, potrivit specialiștilor de la ANSA, peste 120 de specii de plante cultivate şi spontane: tomatele, porumbul, tutunul, ardeiul, vânăta, soia, fasolea, mazărea, năutul etc..

Omizile acestea atacă toate organele verzi ale plantelor - frunzele, lăstarii, tulpinile și, în special, florile, fructele și seminţele.

Larvele omizii, în dezvoltarea lor, trec prin cinci stadii larvare, până ajung să aibă o lungime de 4 centimentri. La porumb, larvele buhei fructificaţiilor compromit mai întâi mătasea.

Un dăunător periculos atacă în această perioadă fructele, legumele și cerealele – Foto

Ulterior, sfredelesc boabele aflate „în faza de lapte” de la vârful ştiuletelui. După care pătrund sub  pănuși, lăsând perforații în zona superioară și pătrund în interiorul știuleților. În perioada hrănirii, larvele elimină excrementele la exterior - sunt vizibile și ajută la identificarea dăunătorului.

Un dăunător periculos atacă în această perioadă fructele, legumele și cerealele – Foto

La culturile legumicole sau leguminoase, larvele pătrund în interiorul fructelor sau păstăilor și sfredelesc galerii mari, sub formă de cavităţi neregulate. Ele consumă și seminţele în formare. Legumele și fructele atacate de acestea nu mai sunt bune pentru consum.

Cum poate fi combătută buha fructificaţiilor

ANSA precizează care sunt măsuri de combatere a buhei fructificaţiilor. În scopul diminuării nocivității larvelor, la începutul şi la depunerea în masă a ouălor, se recomandă de efectuat lansarea trichogramei, cu normele recomandate de laboratoarele biologice.

Chișinăul, invadat de gândaci periculoși din Asia: Daune mari pentru economie - Video

În perioada de vegetaţie, când larvele se retrag în sol pentru împupare, se recomandă prelucrarea repetată a solului dintre rândurile plantelor cu cultivatorul pentru distrugerea acestei rezerve biologice.

În reducerea densității dăunătorului un rol important are lupta cu buruienile, pentru că dăunătorul depune ouă pe acestea.

Pot fi efectuate tratamente chimice, utilizând unul dintre insecticidele omologate la cultură, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Potrivit ANSA, la efectuarea tratamentelor chimice în cultura porumbului împotriva buhei fructificațiilor (Heliothis armigera), concomitent, se va reduce densitatea și nocivitatea sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova