Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultura din Moldova, la mila lui Dumnezeu! Ce suprafețe de teren agricol sunt irigate

Seceta hidrologică a afectat tot teritoriul țării și a scos în evidență necesitatea investițiilor în sisteme de irigare. Câte hectare de terenuri agricole sunt irigate astăzi, dar și de câți bani avem nevoie pentru restabilirea sistemelor de irigare în toată țara?
Sputnik
Agricultura din Moldova, la mila lui Dumnezeu! Ce suprafețe de teren agricol sunt irigate

Doar 10 sisteme de irigare din cele 88 de care dispunea cândva Republica Moldova sunt funcționale. Potrivit ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, acestea asigură cu apă aproximativ 16 mii de hectare de terenuri agricole, adică doar 5% din suprafața de terenuri agricole ce era irigată în perioada sovietică.

„Cândva, în Republica Moldova erau asigurate cu sisteme de irigare peste 330 de mii de hectare. Cu anii, aceste sisteme de irigare au fost distruse. În ultimii ani, prin programul compact au fost reabilitate 10 sisteme de irigare: cinci pe Prut și cinci pe râul Nistru. Acestea acoperă aproximativ 16 mii de hectare”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Cert este că nici cele 10 sisteme de irigare nu sunt folosite la capacitatea lor maximă de către agricultorii din țara noastră, spune ministrul Agriculturii.

Veste proastă pentru agricultori: Cod galben de secetă hidrologică

„Spre regret, și în aceste zone acoperite cu sisteme de irigare, sistemele nu sunt utilizate. Agricultorii cultivă culture care nu necesită irigare, cum ar fi de exemplu cerealele”, spune Ion Perju.

Din cele 78 de sisteme de irigare nefuncționale, care au fost construite încă în perioada sovietică, unele mai pot fi reabilitate. Punerea acestora în funcțiune necesită însă investiții de aproximativ 135 de milioane de euro. Bani de care autoritățile noastre nu dispun.

„Noi trebuie să reabilităm acele sisteme care le avem. Da, unele au fost distruse complet, dar o parte din ele încă sunt funcționale. După unele estimări, noi avem nevoie de 135 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigare care au mai rămas. Această sumă poate fi acoperită cu ajutorul donatorilor externi”, conchide Ion Perju.

Amintim că specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au făcut o evaluare a consecințelor secetei din această primăvară asupra culturilor agricole.

Potrivit MADRM, aproximativ 215 mii de hectare cu grâu, orz și rapiță din totalul de 415 mii de hectare, cât au fost însămânțate în toamna anului trecut, au fost afectate de secetă, iar cele mai mari pierderi sunt înregistrate în sudul țării, unde pe alocuri aceste culturi au fost compromise în proporție de 80-90%.