CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Șeful Internelor de la Tiraspol și a Centrului operativ pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, Ruslan Mova, a venit în fața protestatarilor. După ce au comunicat cu acesta, oamenii s-au împrăștiat, însă un bilanț nu a fost făcut deocamdată.
Opinia participanților la miting.
Localnicii care lucrează pe malul drept, în orașul Rezina, s-au adunat de dimineață în număr mare la Râbnița, pe podul peste Nistru.
Astăzi, acestora nu li s-a dat voie să treacă râul, iar permisele care le permiteau să facă acest lucru au fost anulate de autorități. Decizia a fost motivată prin faptul că în Moldova este o situație complicată în ceea ce privește răspândirea coronavirusului.
Principala cerere a celor prezenți la miting a fost să fie lăsați să circule liber pe malul drept al Nistrului.
Poziția autorităților transnistrene
Dialogul șefului departamentului de Interne, Ruslan Mova, cu protestatarii a durat aproape o oră și jumătate. Oamenii și-au spus problemele și îngrijorările, iar funcționarul a explicat poziția autorităților.
”Moldova a anulat practic toate restricțiile. În fiecare se se îmbolnăvesc câteva sute de oameni. Vreți așa ceva? Atunci mergeți. Însă Centrul operativ realizează indicațiile medicilor, care spun că trebuie să așteptăm o scădere a numărului celor infectați pe malul drept al Nistrului”, a afirmat Mova.
Potrivit acestuia, circulația în afara regiunii transnistrene trebuie limitată pe parcursul următoarelor două săptămâni. Dacă situația pe malul drept se va îmbunătăți, doar atunci vom relaxa regimul de carantină și vom permite părăsirea teritoriului regiunii. Mai mult decât atât, el a îndemnat oamenii să țină cont de opinia majorității și a specialiștilor, care dictează regulile izolării sanitare.
”Sunteți liberi să alegeți. Sau să plecați acolo, să munciți și, în perioada pandemiei, să trăiți acolo. Sau să plecați pentru un timp și să acceptați o perioadă de două săptămâni de carantină la întoarcerea în regiune. Alegeți. Noi nu vă oprim”, a subliniat el.
Celor care au rămas fără lucru, Mova le-a promis să le ofere locuri de muncă în regiune. El le-a spus că în spitalele pentru bolnavii de coronavirus sunt locuri vacante bine plătite – cu peste șase mii de ruble transnistrene.
”Vă așteptăm în calitate de sanitari, iar dacă la Chișinău primiți mai mult, înseamnă că vă puteți permite să închiriați un apartament acolo”, a spus el
În ceea ce privește neconstituționalitatea deciziei cu privire la anularea permiselor, Mova a menționat că aceasta nu a fost adoptată întâmplător - câțiva locuitori din regiune care munceau la întreprinderi de pe malul drept s-au infectat cu CIVUD-19. El le-a propus de asemenea oamenilor care au participat la miting să depună o sesizare la Curtea Constituțională pentru a fi examinată legitimitatea acestei decizii.
”Haideți să le dăm posibilitate juriștilor să se descurce. Să dea specialiștii o apreciere juridică, dacă este legală și constituțională decizia respectivă”, a conchis el.
Reacția Chișinăului
Chișinăul oficială condamnă acțiunile Tiraspolului.
”Acțiunile de îngrădire a liberei circulații a cetățenilor încalcă drepturile omului și documentele statutare în procesul de reglementare transnistreană”, a declarat viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic.
”Populația care are nevoie stringentă de a se deplasa și de a munci pentru a-și hrăni familiile, a vizita medicul sau au alte aspecte de urgență”, a explicat ea.
Lesnic a făcut apel către Tiraspol să se abțină de la sancțiuni împotriva celor care și-au exprimat nemulțumirile prin proteste, dar și să elimine necondiționat posturile instalate ilegal, în opinia ei, și să restabilească libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova pe ambele maluri ale Nistrului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova