Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță astăzi că a depistat și a distrus un lot de import constând din aproape trei tone de pepeni galbeni cu un nivel de nitrați ce depăşea limitele maxime admisibile.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 iun – Sputnik. Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au participat la lichidarea unui lot neconform de pepene galben de import. Lotul neconform, cântărined 2.750 de kilograme, avea depășită limita maximă admisibilă a conținutului de nitrați.

Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto

La distrugerea lotului a participat și reprezentantul agentului economic. Autoritatea nu precizează țara de origine a lotului. 

ANSA menționează, într-un comunicat de presă, că, prin nimicirea pepenilor galbeni, a asigurat neadmiterea lotului neconform pe piață și comercializarea către consumator, în conformitate cu legislația în vigoare.

Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto

Pe 19 iunie, un lot de pepene galben de import cu un conținut sporit de nitrați a fost depistat la frontieră de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și ulterior a fost lichidat. 

ANSA avertizează că produsele cu un înalt nivel de nitraţi prezintă un pericol real pentru sănătatea oamenilor.

Agenția recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către ANSA. Consumatorul este în drept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor (rapoarte de încercări sau certificat de inofensivitate).

Două tone de zemoși cu o cantitate dublă de nitrați: ANSA i-a lichidat – Foto

Autoritatea reamintește că fructele și legumele bune de procurat trebuie să fie: sănătoase (fără urme de putregai sau cu alterări, din cauza cărora devin improprii pentru consum); fără materii străine vizibile (sol); fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa; fără umezeală externă anormală; fără miros şi/sau gust străin.

Potrivit ANSA, investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate.

Dispozitivele digitale din comerț (nitratotestele) nu pot fi verificate metrologic, astfel încât rezultatele obținute cu ajutorul lor nu sunt considerate veridice.

Totodată, limitele maxime folosite de nitratoteste nu coincid cu legislația națională, subliniază ANSA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova