Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor accepta sau nu partenerii de dezvoltare intrarea Moldovei pe piața eurobondurilor?

Expertul economic Roman Chircă este de părere că plasarea de către Moldova a eurobondurilor reprezintă un instrument bun de a atrage surse financiare, doar că acest mecanism este incompatibil cu politicile promovate de FMI în raport cu statele sărace.
Sputnik
Vor accepta sau nu partenerii de dezvoltare intrarea Moldovei pe piața eurobondurilor?

Roman Chircă spune că Moldova nu a atins nivelul de dezvoltare pentru a alege calea eurobondurilor, pentru că se consideră încă un stat sărac, care depinde foarte mult de asistența externă din partea FMI. Expertul consideră că nimeni nu va accepta ca Moldova să plătească dobânzile pentru bonduri din banii obținuți de la FMI.

„Eu cred că trebuie să decidem conceptual - mergem pe eurobonduri sau discutăm în continuare cu FMI, pentru că astfel de lucruri sunt incompatibile. Fie tu ești în grupul statleor sărace și soliciți asistență financiară la dobânzi mici, fie tu ești un jucător dezvoltat care își asigură lichiditățile de pe piețile financiare competitive. Nimeni n-o să accepte ca Moldova să obțină bani de la FMI pentru a refinanța dobânzile pentru bonduri care ar putea varia între 5% și 11%”, a precizat Chircă.

Guvernul vrea să emită eurobonduri, pentru a atrage bani în proiecte de infrastructură. Este un mecanism foarte răspândit în lume, pentru state cu economii mai dezvoltate. Moldova intră în categoria de state mai sărace, iar sursele preferabile sunt cele de la FMI, la dobânzi mai mici.

Moldova are nevoie de bani: Pușcuța spune când va semna Guvernul un nou program cu FMI

Roman Chircă mai spune că țara noastră ar putea agrea cu FMI un plasament mic de emisii de bonduri.

„Repet, noi trebuie să ne decidem - fie suntem o țară asistată, cu un nivel scăzut de dezvoltare, care ne împrumutăm la dobânzi mici, fie ne restructurăm economia și devenim, în timp, un jucător puternic pe piețile internaționale, ceea ce mă îndoiesc să cred că vom fi într-un viitor previzibil”, a punctat Roman Chircă pentru Sputnik Moldova.

Eurobondurile au o dobândă mai mare decât resursele financiare din partea FMI sau Banca Mondiă. Ele se acordă în dependență de gradul de îndatorare a unei țări, nivelul de dezvoltatre economică, rezervele valutare și alte riscuri pe care le apreciază investitorii.

Moldova a plasat pentru prima dată  eurobonduri în valoare de peste 70 de milioane de dolari în 1997. Ministerul Finanțelor discută la ora actuală cu companiile specializate în aprecierea ratingului de credit pentru țară, pentru a clarifica condițiile de contractare a eurobondurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova