Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Parada Victoriei de la Moscova le-a amintit veteranilor de marșul solemn care a avut loc acum exact 75 de ani, pe 24 iunie 1945.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Parada Victoriei de la Moscova din acest an le-a amintit veteranilor de marșul solemn care a avut loc cu exact 75 de ani în urmă, pe 24 iunie 1945. În fața tribunelor, în marșul solemn au trecut aproape 15 mii de soldați și ofițeri - cu aceleași stindarde ca ale strămoșilor lor învingători. Despre cele mai importante momente din timpul paradei solemne citiți în articolul reporterilor RIA Novosti Andrei Koța și Ecaterina Petuhova.

Soare în vârf de baionetă

Pe ceasul Kremlinului este ora 09:30. Până la începutul Paradei mai rămâne jumătate de oră, iar unitățile de toate tipurile și genurile ale Forțelor armate își ocupă locurile pe pavaj. Și spectatorii își ocupă locurile. Aceștia sunt vizibil mai puțini decât de obicei. În tribune se află în special veteranii de război. Accesul pentru jurnaliști este, de asemenea, limitat - în Piață sunt lăsați să treacă doar cameramanii și fotografii. Ceilalți își îndeplinesc serviciul în cadrul centrului de presă, desfășurat în cadrul Centrului Expozițional Central ”Manej”.

Puțin mai devreme, primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, i-a îndemnat pe locuitori să urmărească parada de acasă, de la televizor — restricțiile pentru acțiunile în masă sunt încă în vigoare.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Vremea la Moscova este însorită, sunt 24 de grade cu plus. Iar acum 75 de ani cădeau ploi abundente în Capitală. Acestea nu au putut umbri marșul învingătorilor, dar comandantul paradei Konstantin Rokossovski, potrivit strănepoatei sale Ariadna, după marș a fost nevoit să-și sfâșie uniforma de mareșal de-a lungul mânecilor: pânza drapată s-a udat și s-a lipit de corp, astfel încât era imposibil să fie îndepărtată altfel tunica.

Acum, ceremonia este condusă de comandantul Forțelor terestre ale Armatei, generalul de armată Oleg Saliukov. Parada este găzduită de ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Dimineața, la ora zece fix, secundă în secundă, au început să apară în piață, stând în decapotabilele ”Aurus” și trecând în preajma unităților militare, salutându-i pe toți. Exact la fel, sub acompaniamentul „Marșului solemn”, Jukov și Rokossovski, călare pe caii de cavalerie Kumir și Polius, au salutat regimentele combinate ale fronturilor participante la Marele Război pentru Apărarea Patriei pe 24 iunie 1945.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Ulterior, Șoigu, sub acompaniamentul cântecului "Slavisea" (Славься), pe muzica lui Mihail Glinka, iese în centrul Pieței Roșii în fața comandantului suprem să raporteze despre pregătirea trupelor.

Omagiu adus istoriei

Parada este deschisă prin discursul solemn al președintelui rus Vladimir Putin, care și-a ocupat locul la tribuna centrală împreună cu invitați de onoare. În urmă cu șaptezeci și cinci de ani, Gheorghe Jukov a vorbit de pe Mausoleu. Ambele discursuri au multe în comun. Atât Jukov, cât și Putin au subliniat rolul decisiv al Armatei Roșii în victoria asupra Germaniei naziste. Soldații sovietici au învins principalele forțe ale Wehrmachtului, distrugând 75 la sută dintre tancurile și aeronavele germane.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020
Deasupra Kremlinului răsună de trei ori ”Ura!” În Piața Roșie intră o companie de tineri toboșari din cadrul Școlii militare de muzică din Moscova ”Halilov”. În data de 24 iunie 1945, parada a fost deschisă la fel de elevii școlii militare Suvorov. Din urmă, pe pavaj înaintează grupul cu stindarde și gărzile de onoare ale tuturor tipurilor de forțe armate ale Rusiei.

În spatele lor, pe Piața Roșie, mărșăluiesc unsprezece unități în uniforme din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Garda de onoare a Academiei Militare a Forțelor de Rachete Strategice poartă stindardele fronturilor. La fel ca acum 75 de ani, primul este stindardul Frontului Karelian, cel de-al doilea - al celui de-al 4-lea front ucrainean.

Apoi urmează faimosul grup al Școlii militare superioare de comandă din Moscova. În urma celor care purtau stindardele, pe pavaj, cu un ritm de 120 de pași pe minut, mărșăluiau unitățile de infanterie, piloți, marinari, ingineri, cercetași, polițiști de frontieră, soldații gărzii naționale și cazacii.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Fiecare set de uniforme de epocă este cusut după modelul exact al celui pe care soldații din prima linie l-au purtat la parada Victoriei din 1945. Țesăturile și accesoriile corespund cu cele folosite în anii ’40.

Inclusiv broderiile cu fire din aur la tunica de ofițer. Comanda a fost executată prompt de fabrica de cusut din Sankt Petersburg, care poartă numele Volodarsky și a activat în timpul războiului. Luptătorii companiilor istorice cu puști Mosi în mână arată exact ca strămoșii lor în cronicile de cinema din 24 iunie 1945.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Acum 75 de ani, la Parada Victoriei a participat doar un singur stat străin. Această onoare le-a revenit trupelor poloneze, care au mărșăluit pe lângă Mausoleu în cadrul regimentului combinat a I-ului front al Belarusului. Acum, în Piața Roșie au trecut gărzile din 13 state: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Uzbekistan, India, Kazastan, Kârgâzstan, China, Moldova, Mongolia, Serbia, Tadjikistan și Turkmenistan - câte 70 de persoane în fiecare coloană.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Pe lângă tribuna oaspeților au trecut studenții școlilor militare „Suvorov” și „Nahimov”, cadeții, coloanele femeilor Forțelor Terestre și ale forțelor aeriene. După acestea urmează unitățile de paradă ale fiecărui tip și gen de forțe armate din Rusia și ale altor structuri de forță. În urmă cu șaptezeci și cinci de ani nu a existat nicio diviziune prin afiliere militară - piloți, infanteriști, tanchiști și cercetași au mărșăluit într-o singură coloană în regimentele combinate ale fronturilor, cu excepția marinarilor. Unitatea Marinei aflată sub comanda viceamiralului Vladimir Fadeev, compusă din reprezentanți ai flotelor de Nord, Baltică și din Marea Neagră, iar cei ai flotilelor Nipru și Dunăre au trecut separat.

Urmașii T-34

Treizeci și unu de tancuri T-34-85 au ieșit pe pavajul din Piața Roșie. O demonstrație de o asemenea amploare a acestor mașini legendare nu a mai fost în istoria modernă. În multe privințe, acest lucru a fost posibil datorită acordurilor încheiate cu Laos, care în ianuarie anul trecut a donat Rusiei treizeci de tancuri funcționale dintre cele vândute cândva de Uniunea Sovietică. Desigur, tancurile T-34 au participat și la parada din 1945 - alături de grelele IS-2, acestea au mers în spatele unui sistem grandios de vehicule de luptă alcătuit din 1850 de vehicule.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

După veteranii ”de oțel”, spectatorilor le-au fost demonstrate tancurile moderne de luptă T-90M și T-80BMP. Infanteriștii trec prin fața tribunelor cu cele mai noi sisteme reactive ”Tornado-S”, care au luat locul renumitului sistem ”Smerci”.

Specialiștii în domeniul apărării aeriene demonstrează sistemul de rachete antiaeriene S-350 ”Vitiaz”, iar personalul militar RKhBZ arată sistemul TOS-2 ”Tosocika” pe un șasiu cu roți. Printre echipamentele militare promițătoare de nouă generație se numără tancurile T-14 și vehiculele grele de combatere a infanteriei T-15 de pe platforma Armata, vehiculele de luptă pentru infanterie Kurganeț-25, transportatorii de personal blindat Bumerang și navele autopropulsate ”Koaliția-SV”.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Acum șaptezeci și cinci de ani, partea aeriană a paradei a fost anulată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo, iar o armată de peste 220 de aeronave a rămas pe câmpurile aeriene. Acum vremea este excelentă, avioanele și elicopterele trec peste Piața Roșie: Su-35, Su-30, MiG-29SMT, avioane de luptă Su-57, bombardierele SU-24M2 și Su-34, aeronave de atac Su-25, interceptori MiG-31 cu cele mai recente rachete hipersonice Kinjal, transportoare de rachete strategice Tu-95 și Tu-160, precum și elicoptere de luptă Mi-35M, Ka-52 și Mi-28.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

La fel ca acum 75 de ani, parada este încheiată de orchestra combinată. Pe 24 iunie 1945, muzicienii au interpretat marșul „Glorie Patriei” (Слава Родине), descendenții lor de astăzi - piesa „Ziua Victoriei” (День Победы).

Kremlinul „asediat” de spectatori

Reporterul RIA Novosti s-a aflat în centrul Moscovei și a văzut ce se întâmpla în timpul paradei.

De la nouă dimineața pe podul Bolșoi Ustinski peste terasamentul Moskvoretski nu era aglomerat. Acesta este unul dintre puținele locuri în care cel puțin de departe puteți vedea participanții la paradă - trecerea coloanelor de militari care se întorceau din Piața Roșie, dar și spectacolul aerian.

Toate străzile adiacente Kremlinului au fost blocate, atât pentru automobiliști, cât și pentru pietoni. Prin urmare, câteva mii de oameni s-au adunat pe pod. Mulți au purtat măști de protecție.

La zece dimineața, mulți oameni își deschid smartphoanele pentru a urmări transmisiunea online a paradei. Mulțimea se calmează când președintele anunță un moment de reculegere, iar după câteva minute se bucură sub acompaniamentul „Slavă Învingătorilor! Ura!” și de salve de tun, care se aud bine pe terasament.

— Dar sigur militarii vor trece pe lângă noi?
— Hm, altădată în fiecare an treceau pe aici.
— Dar tehnica unde o putem vedea?
— De la Kremlin aceasta se îndreaptă spre Noul Arbat, mai bine e să mergi pe șoseaua Zvenigorod.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

La câteva minute după încheierea paradei, primele coloane pot fi văzute pe Moskvorețki. Înainte - soldați cu stindardele fronturilor Armatei Roșii. "Cu prilejul Victoriei!" - strigă aceștia spre mulțime. Drept răspuns, sute de oameni scandează: „Ura!” Fiecare grup trece sub pod cu propriul său cântec: „Cazacii noștri trecu prin Berlin”, „Ziua Victoriei”, „Eh, Ladoga, dragă Ladoga”. Cuvintele binecunoscute sunt intonate imediat și de cei care se aflau pe pod.

Participanții la paradă continuă să țină linia, în pas cadențat, dar acum își pot permite deja să se relaxeze un pic - să zâmbească, să salute. O coloană de marinari din flota baltică se oprește pe terasament și de parcă la comandă își scot șăpcile și le flutură către public. Se pare că militarii sunt pregătiți să facă totul pentru a-i înveseli pe moscoviți.

"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

"Este extraordinar! Sărbători fericite tuturor!" - oamenii se felicită reciproc. Deasupra Capitalei încă poate fi văzut tricolorul de fum lăsat de avioane și mulți se grăbesc deja să facă poze cu participanții la marșul solemn care așteaptă la autobuzele de pe terasament.

Cineva dintre cei prezenți se „mută” rapid pe șoseaua Zosigorodskoie: sute de oameni stau aici pe ambele părți, se plimbă cu echipajele vehiculelor care trec, se salută reciproc. Când este prezentat legendarul T-34, cei adunați cântă în sincron „Bună, mamă, nu ne-am întors cu toții”. Nici nu mai contează că paradă a fost reprogramată, este important ca sentimentele și lacrimile și acum să fie la fel - reale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova