CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Autoritățile estoniene n-au ținut cont de recomandările diverselor structuri europene și nu și-au schimbat poziția în raport cu Sputnik Estonia, care a fost nevoit să-și reducă la minim activitatea. Despre aceste lucruri le-a vorbit participanților la ședința online a OSCE cu privire la respectarea drepturilor omului conducătorul instituției, Elena Cerîșeva.
Jurnalista a subliniat că există încălcări clare ale principiilor libertății de exprimare în Estonia. Potrivit lui Cerîșeva, autoritățile estoniene folosesc în mod deschis diverse forme și instrumente de presiune asupra redacției Sputnik Estonia. La sfârșitul anului 2019, Departamentul de Poliție și Garda de Frontieră din țară a trimis scrisori tuturor angajaților redacției cu ultimatumul: dacă jurnaliștii nu încetează să colaboreze cu agenția rusă, aceștia se vor alege cu dosare penale în temeiul articolului ”Nerespectarea sancțiunilor europene”. Prin acestea, autoritățile țării au în vedere restricțiile impuse în 2014 împotriva directorului general al AIP ”Rosiya Segodnia”, Dmitri Kiselev. Chiar dacă Agenția însăși nu este inclusă în nicio listă de sancțiuni.
Astfel, în legătură cu amenințările înaintate la 1 ianuarie 2020, site-ul agenției funcționează în regim de urgență, iar angajații redacției au fost nevoiți să desfacă contractele cu Sputnik Estonia.
”Acesta este cel mai elocvent caz de luptă împotriva celor care au o altă opinie”, a spus Elena Cernîșova. ”Doar ofițerii de poliție estonieni își permit să extindă acțiunea sancțiunilor personale asupra unui mijloc de informare în masă de stat din Rusia”.
Totodată, Elena Cerîșeva a amintit că la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, pe fundalul evenimentelor în care erau vizați jurnaliștii Sputnik Estonia, premierul Estoniei, Jüri Ratas, a numit democrația estoniană drept model pentru întreaga lume.
”După cum am înțeles, el consideră amenințările poliției la adresa jurnaliștilor drept democrație. Și represiunile deschise împotriva mass-media incomode reprezintă libertate de exprimare în stil estonian”, a subliniat Cerîșeva în discursul său în cadrul conferinței OSCE.
Reamintim, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Arlem Desir, chiar de la bun început nu a fost de acord cu poziția Estoniei. În decembrie 2019, Desir a făcut apel la autoritățile estoniene să se abțină de la exercitarea presiunilor asupra Sputnik Estonia, considerând restricțiile impuse redacției drept inutile.
”Acest lucru ar putea afecta negativ circuitul liber de informații”, a scris Desir pe pagina sa de Twitter.
"Păcat că nu ați fost auziți", - s-a adresat Elena Cerîșeva către Arlem Desir în încheierea discursului său.
Întâlnirea din acest an a fost prezidată de Albania într-un format online, în legătură cu pandemia de coronavirus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova