Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA

SUA se află în pragul unui colaps în ceea ce privește producția de petrol. Numărul instalațiilor de gaz și petrol a scăzut la minimum, producția este în continuă scădere. Companiile depun masiv accele pentru a intra în faliment și suspendă munca.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Natalia Dembinskaia. SUA se află în pragul unui colaps în ceea ce privește producția de petrol. Numărul instalațiilor de gaz și petrol a scăzut la minimum, producția este în continuă scădere. Companiile depun masiv actele pentru a intra în faliment și suspendă munca. În iunie, un alt mare producător de șisturi, Extraction Oil & Gas, a ajuns victimă prăbușirii prețurilor la petrol. Conform prognozelor, doar în acest an mai mult de o sută de firme vor intra în faliment, dacă prețurile petrolului nu revin la perioada de până la criză. Analiștii prognozează prăbușirea industriei de șist.

Scăderea producției

În 2019, americanii au devenit lideri la capitolul producție de petrol, devansând Rusia și Arabia Saudită - le-a ajutat petrolul de șist. Pentru prima dată în 70 de ani, Statele Unite au devenit un exportator net de aur negru.

”În industria petrolului putem să ne așteptăm la surprize - revoluția de șist a întors pe dos prețurile la petrol, producția și fluxurile comerciale”, a declarat atunci fostul consilier energetic al președintelui George W. Bush și șeful companiei de consultanță Rapidan Energy Bob McNelly.

Se presupunea că problemele vor apărea în 2021, însă pandemia coronavirusului a schimbat situația. Cererea pentru combustibil s-a prăbușit, cotațiile petrolului s-au prăbușit. În primul rând, au fost afectați lucrătorii din industria de șisturi, care au intrat în datorii și se confruntă cu o lipsă acută de investiții. Aceștia au fost principalele victime ale războiului prețurilor între Rusia și Arabia Saudită. Washingtonul consideră că Moscova a contribuit la prăbușirea pieței pentru a elimina producătorii americani.

Colapsul a fost inevitabil: SUA ar putea rămâne fără petrol propriu

Producția americană de petrol este în scădere de câteva luni, coborând de la 13,1 la 11,1 milioane de barili pe zi. Raportul din iunie al Administrația Americană pentru Informație în domeniul Energiei (EIA) prognozează o scădere și mai mare. Conform prognozei EIA, în luna mai, producția de petrol în cele șapte bazine cele mai productive de șist din Statele Unite - Perm, Eagle Ford, Bakken, Niobrom, Anadark, Appalachian și Hainesville - se va prăbuși la 7,632 milioane de barili pe zi. În special, în bazinul Perm, care reprezintă mai mult de jumătate din toată producția de șist - până la 4,5 milioane și până la 1,3 milioane în Eagle Ford.
Până la sfârșitul anului, anume Statele Unite vor avea cea mai mare contribuție la reducerea livrărilor globale de petrol, spune raportul EIA.

O avalanșă de faliment

Potrivit lui Haynes și Boone, din 36 ianuarie companiile petroliere și gaze au inițiat proceduri de faliment cu o datorie combinată de aproximativ 25,2 miliarde de dolari. Printre acestea se numără una dintre cele mai mari companii de șisturi Whiting Petroleum, precum și California Resources și pionierul industriei de șist, Chesapeake Energy.

”Chesapeake a pompat cel mai mult gaz american în comparație cu oricare altă companie, cu excepția doar a Exxon, iar valoarea sa de piață a ajuns la 38 de miliarde de dolari. Chesapeake a creat un fel de model de producție de șist care în prezent se destramă”, notează Bloomberg.

”În iunie, un alt mare producător de șist, Extraction Oil & Gas, nereușind să plătească dobânda la datorie la timp, a mers în instanță pentru a începe procedura de faliment”.

”După analizarea tuturor opțiunilor posibile, am ajuns la concluzia că falimentul voluntar în conformitate cu articolul 11 ​​cu sprijinul creditorilor noștri cheie este cea mai bună cale de ieșire din situație”, a declarat șeful companiei Matt Owens.

Rusia salută reducerea producției de petrol de către Arabia Saudită - detalii

După cum remarcă Financial Times, situația Extraction s-a agravat semnificativ atunci când fluxul de numerar a scăzut, iar băncile și-au redus liniile de creditare. În luna mai, investitorii au fost avertizați despre o posibilă încetare a activității.

Potrivit analiștilor Rystad Energy, aproximativ 140 de companii petroliere din SUA vor depune actele pentru a intra în faliment în acest an. Producția de șist în Statele Unite ar putea scădea sub cinci milioane de barili pe zi. Ca urmare, ShaleProfile Analytics prezice că SUA vor rămâne fără o treime din industria de șisturi.

Este imposibil să se revină la volumele anterioare de producție pe fundalul scăderii cererii cauzate de pandemia de coronavirus. „Cel mai probabil, vor trece ani până când industria de șist va atinge din nou același nivel, dacă se va întâmpla vreodată”, subliniază The Wall Street Journal.

Potrivit unui studiu realizat de Federal Reserve Bank (FRB) din Dallas, chiar și în bazinul relativ ”ieftin” Permian din Vestul Texasului, petrolul trebuie să aibă în medie un preț de 49 de dolari pentru un baril pentru ca să fie rentabil. Potrivit Băncii Rezervei Federale, la 40 de dolari doar 15% dintre producători vor supraviețui pe parcursul anului.

Însă o creștere a prețului, capabilă să salveze industria de șist, nu se așteaptă. Conform prognozei EIA, prețul mediu al Brent în 2020 va fi de 34,13 dolari și 45,62 USD în 2021, iar la WTI-ul - 30,10 anul acesta și 43,31 în următorul an.

Dacă prețurile la petrolul de șist nu vor crește până la un nivel similar cu cel de până la pandemia COVID-19, industria americană de șist s-ar putea prăbuși, a avertizat un centrul de analiză ”Institutul australian pentru economie și pace”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova