Efectele pozitive asupra sănătății nu se lasă mult timp așteptate, dacă sângele este donat, cu regularitate, de 5 ori pe an.
”Donarea constantă reînnoiește sângele. Datorită acestei proceduri, sângele nu se îngroașă și circulă ușor prin vene. Omul care donează sânge cu regularitate întinerește”, consideră Polina Turta.
Donatorii trebuie însă să aibă un mod de viață sănătos. Înainte de fiecare donare, ei fac gratuit investigații medicale. Ca urmare, află imediat dacă au probleme de sănătate și le tratează la timp.
”Cei care nu donează sânge, rareori merg să facă examene medicale profilactice. Din această cauză, mulți oameni se pomenesc deja bolnavi”, a explicat Polina Turta.
Donarea de sânge îmbunătățește și starea spirituală a omului, susține Polina Turta.
”Sufletește te simți foarte bine. Un donator știe că sângele lui va salva vieți omenești și asta îi provoacă o stare de bine. Este plăcut să ajuți un om, care are nevoie de sânge”, a conchis Polina Turta.
În 2019, 54.545 de oameni au donat de sânge și componente sanguine, dintre care 95,5% au fost donatori voluntari și neremunerați. Anual, sunt efectuate 80.000 de donări de sânge. Cantitatea recoltată acoperă necesarul pentru 130.000 de transfuzii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova