Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Recomandările OMS pentru Tiraspol: Ce presupun acestea

Organizația Mondială a Sănătății vine cu un șir de recomandări privind acțiunile întreprinse în partea stângă a Nistrului în contextul pandemiei de COVID-19.
Sputnik

CHIȘINĂU, 09 iun – Sputnik. Mai multe recomandări privind gestionarea situației legate de răspândirea noului coronavirus au fost transmise autorităților nerecunoscute de la Tiraspol de către Organizația Mondială a Sănătății. Precizarea a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută de viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Toate recomandările formulate în urma unei vizite tehnice efectuate în regiunea transnistreană, la solicitarea Chișinăului, au fost transmise Tiraspolului.

Autoritățile de la Chișinău și Tiraspol și-au unit eforturile în lupta cu COVID-19

Acestea vizează sistemul de laborator, supravegherea și evaluarea riscurilor, gestionarea propriu-zisă a cazurilor, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicarea privind riscurile, logistică, achizițiile și managementul aprovizionării.

„Pentru gestionarea cazurilor de infectare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă revizuirea protocoalelor de tratament pentru a fi în conformitate cu Protocoalele de tratament pentru  COVID-19 ale Republicii Moldova și înființarea împreună cu spitalele din Chișinău a unor proceduri operaționale standard privind schimbul de pacienți și de informații, etc.”, a informat Cristina Lesnic.

Ea mai spune că solicitarea către reprezentanții OMS de a evalua toate aspectele legate de pandemia noului coronavirus vine în contextul impedimentelor create de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol și lipsa de cooperare în implementarea acțiunilor de gestionare a COVID-19.

„În urma autoizolării regiunii transnistrene și nedorinței de a coopera cu autoritățile de la Chișinău, am avut anumite îngrijorări legate de calitatea acțiunilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, protocoalelor de tratament și a statisticii anunțate. Pentru a avea informații veridice despre situația cetățenilor noștri din stânga Nistrului, am solicitat reprezentanților OMS să evalueze toate aceste aspecte”, a declarat viceprim-ministra Cristina Lesnic.

Colectarea de informații a fost realizată prin intermediul mai multor vizite la instituțiile medicale și prin intermediul unor interviuri la fața locului cu profesioniștii din domeniul sănătății, utilizând instrumentul OMS privind pregătirea operațională cu accent pe detectare și răspuns.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova