Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procedura de înregistrare a partidelor va fi modificată: Ce schimbări vor fi operate

Norma existentă trebuie să fie în concordanță cu hotărârea Curții Constituționale, care a simplificat procedura de înregistrare a formațiunilor politice. 
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Ministerul Justiției a început să elaboreze proiectul de modificare a Legii cu privire la partidele politice. Mai devreme Curtea Constituțională a abolit norma privind componența numerică a formațiunilor politice. 

Alegerile sunt deja aproape: Ce modificări propune CEC

În particular vor trebui revizuite prevederile care se referă la obligația de a prezenta cel puțin 4000 de semnături pentru înregistrarea partidelor politice. 

De asemenea, va fi revizuită condiția care prevede că în momentul înregistrării formațiunii politice membrii acesteia trebuie să locuiască în cel puțin jumătate dintre unitățile teritorial-administrative de nivelul doi ale Moldovei. Va fo mofdificată și prevederea potrivit căreia formațiunea trebuie să aibă nu mai puțin de 120 de membri în fiecare unitate administrativă menționată. 

În luna februarie, Curtea Constituțională a apreciat normele menționate mai sus drept neconstituționale. Înalta Curte a remarcat că aceste cerințe sunt neîntemeiate și exagerate pentru formațiunile care se află la etapa înregistrării. În rezultat, „ele duc la limitarea neîntemeiată a dreptului constituțional la libera asociere în partide politice”.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova