Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum putem soluționa rapid și avantajos un conflict în afara instanței de judecată

Orice conflict poate fi soluționat rapid, în favoarea tuturor părților implicate, fără a merge în instanța de judecată. Cum este posibil, aflați de la mediatoarea și masteranda în psihologie judiciară Aurelia Irodoi.
Sputnik
Cum putem soluționa rapid și avantajos un conflict în afara instanței de judecată

Acum un deceniu în țara noastră a fost implementată, în premieră, practica medierii litigiilor - o alternativă a procesului de judecată. Aceasta oferă posibilitatea de a soluționa un conflict între două sau mai multe persoane, într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp. Despre avantajele medierii conflictelor s-a discutat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” cu Aurelia Irodoi, mediatoare și masterandă în psihologie judiciară.

Principalele avantaje ale medierii sunt perioada scurtă de soluționare a litigiului, economisirea resurselor finaciare și satisfacerea intereselor ambelor persoane aflate în conflict.  

”În instanța de judecată una dintre persoane se simte neîndreptățită. Într-un proces de mediere, ambele părți generează idei, negociază și cu ajutorul mediatorului găsesc soluții reciproc avantajoase. În instanța de judecată, judecătorul se pronunță asupra obiectului cererii, iar părțile implicate în conflict nu au posibilitatea să genereze soluții”, a menționat Aurelia Irodoi.

Prin intermediul medierii, un litigiu poate fi soluționat în cel mult trei luni.

”Astăzi, de exemplu, în procesul de judecată, dosarele sunt numite pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie. Mai ales în perioada pandemiei, soluționarea litigiilor civile a fost suspendată pentru o perioadă de două luni. Această situație este catastrofală pentru o persoană ale cărei bunuri și conturi sunt sechestrate”, a relatat Aurelia Irodoi.

Persoanele care recurg la medierea conflictelor nu au cheltuieli exorbitante, cum se întâmplă în cazul proceselor de judecată.

”În cazul instanței de judecată, reclamantul este obligat să achite o taxă de stat, care poate ajunge și la 50 de mii de lei. De asemenea, costurile cresc: este necesar de a achita serviciile unui avocat și pot apărea și alte cheltuieli neprevăzute. Într-un proces de mediere, persoanele aflate în litigiu achită doar onorariul mediatorului”, a precizat Aurelia Irodoi.

Aurelia Irodoi atenționează însă că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere, sinceritate și să accpete și concesii.  

”Medierea înseamnă conclucrare benevolă. Ambele părți au interese diferite, dar trebuie să fie interesate să ajungă la un numitor comun. Dacă nu cooperează, atunci medierea eșuează și trebuie să meargă în instanța de judecată. Reieșind din experiența mea, persoanele care au văzut ce este un proces de mediere, nu merg in instanță. Conștientizează că medierea le oferă multe beneficii morale și materiale”, a concluzionat Aurelia Irodoi.

Mai multe detalii aflați din fișierul audio.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova