Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reforma universitară: Iată ce acțiuni urmează să fie întreprinse

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a făcut mai multe precizări referitor la reforma universitară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik.  Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, acțiunile care urmează să fie întreprinse în vederea implementării reformei universitare.

Orele de educație pentru viață: Patriarhia Română a militat pentru caracterul opțional

„În condițiile în care în Republica Moldova se constată un număr mare de instituții publice de învățământ superior și un număr în descreștere al studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se obligă să demareze procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară, în scopul eficientizării cheltuielilor publice și al creșterii calității și relevanței studiilor superioare”, a menționat ministrul Igor Șarov.

Astfel, reforma universitară va conține trei elemente și anume: raționalizarea rețelei de universități publice din țară; aplicarea unor noi mecanisme de finanțare a învățământului superior și implementarea proiectului „Învățământul Superior” susținut de Banca Mondială.

„La prima etapă a procesului de raționalizare se propune fuziunea prin absorbție a Institutului de Relații Internaționale din Moldova și a Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, de către Universitatea de Stat din Moldova. Subliniez că, acest proces nu va închide programe de studii, ci va asigura ca banii să fie utilizați pentru educație, dar nu pentru procese administrative”, a afirmat oficialul.

Un alt element important al reformei universitare îl reprezintă implementarea Proiectului Învățământul Superior. Printre principalele rezultate ale Proiectului vor fi:

  • investiții în infrastructura universitară (laboratoare, centre de cercetare, medii de învățare etc.);
  • standarde de calificare elaborate și puse în aplicare și ca rezultat - îmbunătățirea programelor de studii superioare și a curricula universitare;
  • un sistem performant de asigurare a calității atât la nivel național, cât și cel instituțional;
  • înregistrarea ANACEC în EQAR drept dovadă a conformității programelor de studii superioare naționale acreditate cu Standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior.

Proiectul „Învățământul Superior” va demara la sfârșitul lunii august 2020. De asemenea, în contextul necesității digitalizării procesului educațional ministrul Igor Șarov a lansat Campania Națională „Donează un computer pentru educație”.  Acțiunea se va desfășura în perioada iunie-septembrie 2020 și are ca scop dotarea instituțiilor de învățământ cu tehnică de calcul pentru formarea competențelor digitale la elevi, cadre didactice și manageriale.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va continua demersurile sale la nivel național și internațional, pentru a ne asigura că în noul an de studii toți elevii și profesorii vor dispune de un calculator sau o tabletă”, a subliniat ministrul Igor Șarov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova