Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce condiții ar putea fi impuse managerilor grădinițelor, odată cu redeschiderea acestora

Autoritățile lucrează la elaborarea unui protocol cu condiții ce ar urma să fie impuse educatorilor, părinților și copiilor, odată cu redeschiderea instituțiilor preșcolare. Care sunt acestea.
Sputnik
Ce condiții ar putea fi impuse managerilor grădinițelor, odată cu redeschiderea acestora

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și ai Primăriei Chișinău lucrează la elaborarea unui protocol cu condiții ce ar urma să fie impuse, odată cu redeschiderea grădinițelor, a instituțiilor de învățământ general, precum și a căminelor.

„A fost emis un ordin de constituire a grupului de lucru, care lucrează la această instrucțiune ce conține condiții pentru reluarea activității instituțiilor preșcolare, a instituțiilor de învățământ general și a căminelor, în contextul pandemiei”, a declarat pentru Sputnik Moldova Natalia Grîu, secretar de stat al Ministerului Educației.

Dacă e să vorbim de instituțiile preșcolare, regulile îi vor viza atât pe manageri și pe educatori, cât și pe copii și părinți.

„Atunci când vorbim de redeschiderea instituțiilor preșcolare, trebuie să luăm în calcul un spectru mai larg de probleme: timpul de activitate, numărul de copiii în grupe, fiindcă în Chișinău avem instituții care lucrează și 12 ore. Dacă e să ne referim la numărul de copii în grupe, odată cu redeschiderea grădinițelor, acesta trebuie să fie semnificativ mai mic decât cel obișnuit, fiindcă noi avem grupe cu peste 30 de copii. În statele în care au fost redeschide grădinițele nu se acceptă mai mult de 10 copii în grupă”, adaugă Natalia Grîu.

Alții pot! Ce reguli trebuie să respecte copiii din Franța după redeschiderea grădinițelor

Instrucțiunea va conține recomandări și pentru educatori, care vor trebuie să modifice programul activităților didactice.

„Educatorii vor trebui să se limiteze la anumite forme de activitate. De exemplu, se recomandă mai puține activități în grup și mai multă activitate individuală”, conchide secretarul de stat.

Și dacă cei mici nu vor fi obligați să poarte măști, educatorii ar putea fi dotați cu întreg echipamentul necesar pentru siguranța și sănătatea copiilor.

„Este foarte complicat să-i obligi pe copii să poarte mască, dar educatorii vor purta măști, bahile. La fel, vom reglementa aspecte ce vizează primirea etapizată dimineața, deoarece procesul de triaj va dura semnificativ mai mult decât în mod obișnuit”, conchide Natalia Grîu.

Și asta nu e tot. Responsabilii spun că redeschiderea instituțiilor preșcolare pe timp de pandemie ar însemna și cheltuieli mai mari pentru întreținerea lor.

Nu va fi prea curând: Iată când ar putea reveni elevii la școală și copiii la grădinițe

„La fel, trebuie să venim cu recomandări clare în ceea ce privește dotarea instituțiilor preșcolare cu termometre, lămpi bactericide, dezinfectanți, detergenți. Asta înseamnă mai multe cheltuieli și foarte multă responsabilitate din partea primăriilor, cei care gestionează activitatea instituțiilor preșcolare”, adaugă Natalia Grîu.

Cert este că la elaborarea protocolului de redeschidere a instituțiilor de învățământ timpuriu se va ține cont de recomandările OMS, precum și de experiența altor state la acest capitol, spune oficialul.

„Desigur că noi pornim de la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și vom adapta aceste recomandări în funcție de situația din țara noastră. Ne-am dori ca grădinițele să-și deschidă cât mai curând ușile pentru copiii, astfel încât părinții să poată reveni la muncă, pentru că înțelegem situația delicată în care s-au pomenit”, spune secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova