Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

22 de tineri au murit în 2019 în SUA, după ce au fumat țigări electronice. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, iar detalii în acest sens a oferit vicedirectorul ANSP în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Sputnik
Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

Industria tutunului încearcă să manipuleze minorii și adolescenții, propunându-le produse alternative la țigările tradiționale. Tinerilor li se inoculează falsa convingere că acestea sunt inofensive. Vorbim despre țigările electronice și dispozitivele electronice care încălzesc tutunul fără să îl ardă, care sunt dăunătoare sănătății. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.

”La începutul anului, Centrul de Control al Bolilor din SUA a publicat rezultatele unui studiu realizat în 2019.  Au fost înregistrate 22 de cazuri de deces la tineri care au consumat țigări electronice. Au murit de boală pulmonară, deoarece substanțele chimice din lichidul țigărilor electronice le-au distrus alveolele pulmonare”, a relatat Ion Șalaru.  

În același timp, inofensivitatea țigărilor electronice și a dispozitivelor electronice care încălzesc tutunul fără să îl ardă – idee promovată de industria tutunului - așa și nu a fost demonstrată.

”Dispozitivul de încălzit tutunul are o dimensiune de două ori mai mică decât țigara tradițională. În timpul încălzirii, este eliberată nicotina. Nicotina este un alcaloid care provoacă dependență puternică. Iar un tânăr, spre deosebire de un adult, devine mai repede dependent. Nu toate țigările electronice conțin nicotină, în schimb toate conțin substanța chimică toxică propilen glicon”, a explicat Ion Șalaru.

 În Republica Moldova, a crescut numărul tinerilor care utilizează țigările electronice și dispozitivele electronice care încălzesc tutunul fără să îl ardă. Cel puțin asta arată rezultatele Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, realizat în 2019.

”Chiar dacă s-a redus cu aproape 1% prevalența consumului de țigări tradiționale, a crescut substanțial consumul de țigări electronice. Astăzi avem 12% dintre băieți care folosesc țigări electronice și 4% - tutun încălzit. Industria tutunului transmite mesaje false potrivit cărora aceste produse de tutun sunt diferite de țigările tradiționale, iar adolescenții consumă din curiozitate”, a menționat Ion Șalaru.

Mai multe detalii, aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova