Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

5 ani de luptă împotriva fumatului: Care sunt primele rezultate

În 2015, a demarat implementarea Legii antitutun. Ce au întreprins autoritățile pentru a-i determina pe fumători să renunțe la viciu?
Sputnik
5 ani de luptă împotriva fumatului: Care sunt primele rezultate

În 2015, a fost adoptată Legea Antitutun, care include mai multe măsuri menite să descurajeze practica fumatului în țara noastră. Doi ani mai târziu, a demarat implementarea Programului național privind controlul tutunului, pentru perioada 2017 - 2021. Guvernul a planificat să reducă numărul fumătorilor, rata mortalității prin cancer, boli cardiovasculare și pulmonare, ca urmare a acțiunilor desfășurate și să combată comerțul ilicit cu produse din tutun.

Despre rezultatele implementării Legii Antitutun a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru.  

Imediat după intrarea în vigoare a Legii Antitutun, au fost desfășurate două campanii de informare a populației, agenților economici și funcționarilor cu privire la noile prevederi. Iar un an mai târziu, a fost interzis fumatul în localuri de alimentație publică și agrement, la locul de muncă și spații publice.

”Astăzi avem implementate aceste măsuri în proporție de 95 la sută. Mai avem abateri în domeniul HoReCa. Clienților li se oferă posibilitatea să fumeze la terase sau în orele târzii. Nu avem, practic, cazuri de acest fel la locul de muncă”, a relatat Ion Șalaru.

În 2018, a fost interzisă comercializarea pachetelor de țigări fără pictograme și avertismente de sănătate. Cu toate acestea, în unele magazine Duty Free și în stânga Nistrului prevederea este încălcată.

”Avem o aplicare de 100% în spațiul comercial legal. Prevederea nu este însă respectată în totalitate în regiunea transnistreană. Avem sesizări de la locuitori că nu toate pachetele de țigări conțin pictograme și avertismente de sănătate”, a menționat Ion Șalaru.

De asemenea, din 2019, agenții economici nu mai au dreptul să facă comerț cu produse din tutun în preajma instituțiilor de învățământ și medicale.

”Această prevedere a fost implementată în proporție de 97%. A fost dificil, mai ales în municipiul Chișinău. Din partea ANSP, mulțumesc primarului general care ne-a ajutat să rezolvăm problema. Au rămas doar câteva chioșcuri în locuri interzise. Agenții economici au acționat în judecată ANSP, așteptăm soluționarea litigiului”, a subliniat Ion Șalaru.  

Cea mai recentă prevedere din Legea Antitutun a fost implementată în acest an, în data de 20 mai. Aceasta se referă la interzicerea comercializării țigărilor cu arome.

”Este deja interzisă vânzarea țigărilor cu alt miros decât cel specific tutunului –miros de bomboane, fructe, dulciuri. Aceasta este o strategie a industriei tutunului care are scopul de a atrage consumatorii tineri”, a precizat Ion Șalaru.

Iar din 15 augist 2020, țigările nu vor mai fi disponibile la raft. Cumpărătorii vor avea acces doar la lista produselor din tutun și prețuri.

”Din 15 august, va fi interzisă expunerea la vedere a produselor din tutun, inclusiv dispozitivelor și accesoriilor. Acestea vor fi păstrate în rafturi închise, vizibile doar vânzătorilor. Cumpărătorii vor putea vedea doar lista produselor și prețurile”, a menționat Ion Șalaru.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova