Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională a refuzat suspendarea unor prevederi din Legea securității statului

Curtea Constituțională a refuzat suspendarea prevederilor din Legea securității statului ce stabilesc obligația autorităților și persoanelor juridice autonome de a prezenta informații Consiliului Suprem de Securitate și tragerea lor la răspundere în caz de refuz.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a respins, printr-o decizie pronunțată astăzi, solicitarea de suspendare a unor prevederi din Legea securității statului.

Guvernul îi cere Curții Constituționale sancționarea unui judecător de-al său

Solicitarea a fost formulată de deputatul Serghei Sîrbu, care a aderat recent la grupul parlamentar „Pro Moldova”. Deputatul i-a cerut Curții, printr-o sesizare depusă pe 13 mai, suspendarea acțiunii articolului 12 alineatele (7) și (8) din Legea securității statului.

Articolul 12 din Legea securității statului se referă la Consiliul Suprem de Securitate. Alineatele 7 și 8, a căror suspendare a fost cerută de deputatul Serghei Sîrbu, dispun:

(7) Autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, inclusiv cele în care autoritatea administrativă centrală are calitatea de fondator (întreprinderi, instituții și organizații, indiferent de tipul de proprietate), dar și persoanele juridice publice autonome sînt obligate să furnizeze la solicitare sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului.

(8) Refuzul autorităților menționate la alin. (7) de a furniza datele solicitate de către Consiliul Suprem de Securitate atrage răspundere în condițiile legii.

Curtea Constituțională precizează că astăzi „a examinat prima facie sesizarea respectivă, în partea ce ține de solicitarea dispunerii suspendării acțiunii prevederilor contestate și a avut în vedere argumentele prezentate în sprijinul acestei cereri”.

Potrivit autorului sesizării, Parlamentul ar fi adoptat normele legale contestate depășind grav principii internaționale și constituționale, iar suspendarea acestora ar permite evitarea unor consecințe grave pentru statul de drept, pentru drepturile fundamentale și libertățile omului.

„Curtea observă că autorul s-a limitat în a invoca riscuri generale, fără a-și detalia susținerile sau fără a prezenta argumente pertinente, deși au trecut mai mult de zece luni de la intrarea în vigoare a normelor legale contestate”, se arată în decizia CC.

Judecătorul Vladimir Țurcan, fost președinte al CC până de curând, i-a prezentat plenului Curţii Constituţionale o cerere de abţinere de la judecarea acestei cauze, care a fost admisă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova