Coronavirus

Cine poate dezvolta imunitate la COVID-19: Explicația unui biolog

O bună parte dintre cei care s-au vindecat de coronavirus rămâne fără imunitate la boală în aproximativ o lună și riscă să se infecteze repetat.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Un răspuns imun puternic, de durată, se formează doar la șapte-opt procente dintre cei care au fost bolnavi de COVID-19, deseori cea mai stabilă imunitate fiind dobândită de pacienții care au suportat o formă gravă a bolii, a comunicat pentru RIA Novosti doctorul în științe biologice, profesorul Școlii de biologie sistemică a Universității George Mason din SUA Ancha Baranova.

”Sunt persoane care au fost bolnave, au avut febră și tuse, însă ei nu au anticorpi la coronavirus (astfel de pacienți sunt în jur de șapte-opt procente). Aceasta înseamnă că ei au scăpat de infecție cu ajutorul interferonilor care sunt produși în organism ca răspuns la infectarea cu virus. În acest caz, interferonii au reușit singuri să facă față, iar anticorpii nu au apărut deoarece aceste persoane care au fost bolnave nu au imunitate la COVID-19”, a conchis Baranova.

Potrivit biologului, opusul acestui grup de pacienți îl constituie oamenii care au, după ce au fost bolnavi de coronavirus, un număr mare de anticorpi și o imunitate bună. Astfel de persoane sunt, la fel, în jur de șapte-opt procente.

”Avem supra-oameni cu un răspuns imun atât de puternic încât anticorpii lor pot fi utilizați pentru tratarea altor oameni prin administrarea plasmei convalescente, ceea ce se și face”, a adăugat Baranova.

Expertul a menționat că între aceste două grupuri se află restul celor care au fost bolnavi de coronavirus. Aceștia pot să dezvolte o imunitate diferită ca intensitate, însă în cazul a cel puțin 40 la sută această imunitate este destul de slabă.

Epidemiolog: Cât de mare este probabilitatea de infectare cu COVID-19 pe vreme de arșiță

La unii dintre foștii pacienți, spune Baranova, nivelul de anticorpi, adică imunitatea, scade considerabil în timp de o lună. Pentru acest grup este real pericolul de a se infecta repetat.

”Aceasta este consecința unui lucru simplu, a faptului că oamenii suportă în mod diferit boala. Savanții au constatat că o imunitate mai sigură dobândesc persoanele în vârstă, care au suportat o formă gravă de COVID-19”, a mai spus expertul.

Biologul a precizat că aceste cunoștințe despre modul diferit în care se formează imunitatea la COVID-19 au fost obținute de către oamenii de știință chinezi, în cursul cercetărilor asupra unui număr de 171 de pacienți.

Cercetările au avut loc sub conducerea profesorului Fum Wu, la Centrul de medicină din Șanhai și într-un șir de alte instituții științifice.

Pandemia de coronavirus a afectat practic întreaga planetă. OMS a anunțat despre mai bine de patru milioane de persoane infectate, dintre care 278 de mii au murit, iar peste un milion s-au vindecat. Potrivit ultimelor informații, în Rusia numărul celor infectați cu coronavirus este de aproximativ 221 de mi de oameni, dintre care 39 de mii au reușit să învingă infecția, iar puțin peste 2000 au murit.

În Moldova au fost confirmate până în prezent 4995 de cazuri de infectare, dintre care active sunt 2839. Numărul deceselor a ajuns în data de 12 mai la 178 de cazuri. Totodată, 1 980 persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova