Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nicolae Osmochescu spune ce-i determină pe deputați să migreze dintr-o fracțiune în alta

Patru deputați ai PDM au anunțat săptămâna trecută că părăsit fracțiunea, precum și formațiunea politică. Trei dintre aceștia au anunțat deja că se vor alătura „blocului anti-guvernamental”. Ce spune Nicolae Osmochescu despre aceste mișcări din Parlament.
Sputnik
Nicolae Osmochescu spune ce-i determină pe deputați să migreze dintr-o fracțiune în alta

Trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta, pe parcursul aceluiași mandat, a ajuns să fie o normalitate în Parlamentul Republicii Moldova. Și nu vorbim doar de mișcările din ultimele luni, ci din ultimii 10 ani, perioadă în care Legislativul de la Chișinău a văzut multe schimbări în ceea ce privește componența fracțiunilor.

Doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu este categoric împotriva „traseismului politic” din Parlament. Potrivit lui, acest fenomen ar favoriza accederea în Legislativ a persoanelor care uită de promisiunile făcute cetățenilor imediat ce obțin mandatul de deputat.

„Eu sunt categoric cu transfugii ăștia care umblă dintr-o fracțiune în alta. Cât se poate? Acesta este „traseism politic”. Toate mișcările astea: de la comuniști la socialiști, de la socialiști la democrați, de la liberal-democrați la democrați… aceste mișcări demonstrează că oamenii care vin în Parlament nu vin să facă ceva în interesul poporului, ci în interesul personal”, a declarat Nicolae Osmochescu pentru Sputnik Moldova.

Profesorul universitar spune că pentru a stopa acest fenomen, trecerea unui deputat dintr-o fracțiune în alta pe parcursul aceluiași mandat ar trebui interzisă prin lege.

Ian Lisnevschi explică ce stă la baza plecărilor din Partidul Democrat

„Cetățenii simpli trebuie să aleagă în Parlament persoane care merită să ajungă acolo, persoane cu verticalitate, plus că trebuie modificată legislația astfel încât aceste treceri de la o fracțiune în alta să nu fie permise pe perioada unui mandat. Ai ieșit din fracțiune - gata, ești deputat independent, atât, deoarece legislația noastră permite ca după o anumită perioadă să treci într-o altă fracțiune”, conchide doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu.

De precizat este că „traseismul politic” în Parlamentul de la Chișinău a fost prezent dintotdeauna, iar o amploare mai mare a fenomenului a fost cunoscută în Legislativul ales în 2014. Astfel, în perioada 2014-2019, peste o treime din deputați și-au schimbat fracțiunile. De pe urma acelor mișcări, fracțiunea liberal-democrată a avut cel mai mult de pierdut, ajungând la final de mandat cu doar 5 deputați din 23, câți au intrat în Parlament pe lista PLDM.

Și Partidul Comuniștilor a pierdut în acea perioadă 2/3 din mandate, ajungând în final cu doar 7 deputați din cei 21. Iar fracțiunea Partidului Democrat a avut cel mai mult de câștigat de pe urma acelor mișcări, reușind să-și dubleze numărul de mandate. Mai exact, în urma scrutinului parlamentar din 2014, PDM a intrat în Parlament cu 19 deputați, dar până la finalul mandatului a ajuns să numere 39 de aleși ai poporului.