Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum îi putem ajuta pe bolnavii gravi de COVID-19 să supraviețuiască

Plasma persoanelor tratate de COVID-19 îi ajută pe bolnavii dependenți de aparatele de respirație artificială să supraviețuiască.
Sputnik
Cum îi putem ajuta pe bolnavii gravi de COVID-19 să supraviețuiască

Persoanele vindecate de COVID-19 pot ajuta alți bolnavi să facă față bolii. În acest scop, pot dona plasma lor bogată în anticorpi împotriva virusului. Detalii a oferit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Plasma persoanelor vindecate de COVID-19 este utilizată și în țara noastră pentru tratamentul bolnavilor afectați de această maladie. Terapia a început să fie aplicată în aprilie 2020, după ce în mai multe state a avut un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților.

”Plasma persoanelor vindecate de COVID-19 conține o concentrație sporită de anticorpi, care au capacitatea de a detecta coronavirusul și a-l neutraliza. Iar micșorarea cantității de virus favorizează restabilirea rezervelor organismului și a respirației naturale a pacientului”, a explicat Svetlana Cebotari. 

O persoană vindecată de COVID-19 poate dona 600 ml de plasmă. Cantitatea este suficientă pentru a salva viața unui bolnav grav.

”Din 600 ml de plasmă putem să pregătim trei doze terapeutice, a câte 200 ml. Tocmai aceste trei unități reprezintă cursul salvator. Se transfuzează bolnavului zilnic, pe parcursul a trei zile consecutiv. Astfel, sunt ușor restabilite funcțiile organismului, iar pacientul se însănătoșește mai repede”, a relatat Svetlana Cebotari.

Plasmă pot dona pacienții cu vârste între 18 și 60 de ani, fără afecțiuni concomitente, cu excepția femeilor.  

”Femeile produc în organism cel mai des alți anticorpi, ca urmare a sarcinilor și nașterilor. În cazul unei transfuzii obișnuite, reacții adverse nu apar. Însă în cazul femeilor tratate de COVID-19, există riscul apariției unei reacții adverse în plămâni. De aceea nu riscăm”, a menționat Svetlana Cebotari.

Mai multe detalii despre terapie și procedura de donare a plasmei aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova