Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mesajul de felicitare al președintelui Igor Dodon pentru Gheorghe, George și Georgiana

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Biruitorul este sărbătorit pe 6 mai de creștinii ortodocși din Republica Moldova. Președintele Igor Dodon i-a felicitat pe moldovenii care-și sărbătoresc onomastica.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Președintele Igor Dodon menționează într-o postare pe Facebook că Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință, „unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai Creștinismului”, și le adresează felicitări cetățenilor care-și sărbătoresc onomastica.

Calendar Ortodox: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință - istorie și semnificație

„Cu această ocazie, aduc sincere felicitări tuturor parohilor, clerului și enoriașilor ale căror biserici poartă numele Sfântului Gheorghe, precum și celor care astăzi își sărbătoresc ziua onomastică”, a scris Igor Dodon.

Notăm că, pe data de 6 mai 2020, potrivit datelor din baza Registrului de Stat al Populaţiei (RSP), un număr de 42 de mii 129 de cetățeni moldoveni poartă prenumele Gheorghe. Alți 180 de moldoveni se numesc George, iar 130 de fete și femei poartă prenumele Georgiana și altele 993 se numesc Georgeta. 

Președintele Igor Dodon menționează în postarea sa de astăzi că „Sfântul Mucenic Gheorghe a fost un luptător neînfricat al credinţei creştine împotriva păgânismului” și că „acest ostaș din Roma Antică și-a dat viața pentru Hristos, fiind venerat în calitate de ocrotitor al armatei celor care-L iubesc pe Hristos”.

„Sfântul Gheorghe a fost cinstit chiar şi de Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt, chipul căruia era reprezentat pe steagul său de luptă”, adaugă Igor Dodon.

Precizăm că imaginea Sfântului Gheorghe este brodată pe stindardul liturgic al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Stindardul a fost confecţionat de călugări, timp de patru luni, între 1 ianuarie şi 11 aprilie 1500, în cel de-al 43-lea an de domnie a voievodului, imaginea sfântului fiind realizată din foiţe de argint aurit, pe un fundal din mătase roşie.

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna mai

Pe una dintre faţetele steagului este inscripţionată o rugăciune personală concepută, conform tradiţiei, chiar de către Ştefan cel Mare: „O, răbdătorule de patimi şi purtătorule de biruinţă, Mare Gheorghe, întru necazuri şi năpaste iute mijlocitorule şi fierbinte ajutătorule, celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ştefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldoveneşti, păzeşte-l pe el nevătămat în veacul acesta şi în cel ce va să fie, prin rugăciunile noastre ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci. Amin”.

Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale trimis de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este considerat patronul mai multor ţări, regiuni şi oraşe, fiind şi ocrotitorul Moldovei.

Sfântul Gheorghe, un sfânt martir, s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, cel mai probabil în regiunea Armeniei de atunci, într-o familie creştină. Unele surse menționează că s-ar fi născut în Capadocia. De foarte tânăr, s-a înrolat în armata Imperiului Roman, avansând rapid pe trepte înalte ale ierarhiei militare.

După ce a mărturisit public că este creştin şi a refuzat să renunţe la credinţă, a fost decapitat, în anul 303, la vârsta de aproximativ 30 de ani, din ordinul împăratului roman Diocleţian. Potrivit calculelor făcute de cercetători, era o zi de vineri, în Săptămâna Luminată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova