Terenurile agricole afectate de grindină: Cine este de vină

Din totalul de 3 milioane de hectare de terenuri agricole din Republica Moldova, doar 65% sunt protejate de Serviciul Antigrindină. Instituția susține că terenurile afectate de ploi săptămâna trecută sunt în afara ariei sale de responsabilități.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează că terenurile agricole afectate de grindină sunt în afara ariei de protecție a Serviciului Antigrindină.

Cum pot fi reabilitate sistemele de irigare: Metoda recomandată de Guvern

Ploile cu descărcări electrice și grindină de la sfârșitul săptămânii trecute au afectat terenurile agricole din raioanele Taraclia - primăria Mirnoe; Cahul - primăria Vadul lui Isac; Leova - primăria Filipeni, iar autoritățile evaluează acum suprafața culturilor agricole afectate și estimează pagubele.

Respectivele terenuri sunt însă „în afara ariei de protecție de fenomenele meteo extreme”, adică protejarea lor nu este de datoria Serviciului Antigrindină (Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice).

Serviciul menționat informează că, din cele circa 3 milioane de hectare de terenuri agricole din Republica Moldova, doar 65% sunt protejate de fenomenele meteo extreme, prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină, cu 132 de puncte rachetare.

În perioada 30 aprilie – 3 mai, când au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice, Unitățile speciale Edineț, Soroca, Sângerei, Cornești, Călărași și Ceadâr-Lunga au efectuat operațiuni de influenţe active, fiind tratate cu agent activ 172 de „obiecte convective” (nori cu pericol de grindină).

În intervalul menționat, consumul de rachete antigrindină a fost de 380 de unități de tip „Alazan-6” și 538 de unități de tip „Loza-2”. În total, au fost trase 918 rachete antigrindină în acele zile, potrivit Serviciului Antigrindină.

În zona de protecție antigrindină sunt incluse 25 de raioane din nordul, centrul și sudul țării. Eficiența acțiunilor specifice antigrindină „este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafețelor protejate, în comparație cu suprafețele neprotejate”, potrivit Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

Specialiştii moldoveni afirmă că eficiența rachetelor antigrindină este de 75- 90% și că acesta este unul dintre cele mai înalte indicatoare demonstrate în general de toate metodele de protecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova