Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un aparat de intubare de la distanță a ajuns la spitalul din Cahul

Ca și majoritatea spitalelor din Republica Moldova, Spitalul Raional Cahul necesită o cantitate mare de echipamente de protecție, aparate de ventilare și măști în lupta contra Covid-19. Iar unde nu poate statul, intervin cetățenii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Un aparat pentru intubarea pacienților cu COVID-19 a fost donat Spitalului Raional Cahul. Donația a fost posibilă după ce mai bine de o lună cahulenii au transferat bani într-un cont deschis la inițiativa Victoriei Dunas, stabilită la Bruxelles. Împreună cu încă doi colegi de ai săi, cahuleanca a apelat la comunitatea moldovenilor de pretutindeni cărora le pasă de rudele de acasă. Astfel, pe 26 martie a fost demarată acțiunea de colectare de fonduri.

Dispozitivul medical a fost procurat prin intermediul Asociației de băștinași „Cahulenii reUniți” și Primăria Municipiului Cahul. Iar ieri, aparatul a fost transmis Spitalului Raional Cahul.

Un aparat de intubare de la distanță a ajuns la spitalul din Cahul

Potrivit directorului, Oleg Creciun, această donație este una extrem de importantă pentru instituție, mai ales că este utilizată pentru pacienții critici, care necesită respirație dirijată. Oleg Creciun mai spune că avantajul acestui videolaringoscop este că poate fi utilizat de la distanță.

„Dacă în mod clasic această acțiune presupune apropierea la o distanță foarte mică de gura pacientului pentru a-i vizualiza coardele vocale, acest echipament ne permite să facem acest lucru de la distanță”, a precizat Creciun.

Moldova: Scoaterea din intubare a unui bolnav de coronavirus – Video

Directorul SR Cahul mai spune că acest aparat va rămâne în cadrul instituției și va putea fi utilizat și după ce va trece pandemia coronavirusului. Potrivit lui, acesta este al treilea aparat de acest fel în Republica Moldova.

„Primul astfel de aparat a ajuns la Institutul de medicină Urgentă din Chișinău, tot printr-o donație. Altul a fost procurat prin alocarea fondurilor la nivel de municipiul Chișinău și donat Spitalului „Sfânta Treime”. Și vedeți cum s-au mobilizat cahulenii. Și cei de pe loc, dar și cei plecați peste hotarele țării, pentru a dota instituția noastră cu un videolaringoscop, care va spori gradul de siguranță a tuturor pacienților care vor avea nevoie de îngrijiri medicale avansate”, a mai spus directorul Spitalului din Cahul.

Consultantul în programul Migrație și Dezvoltare Locală al PNUD, Silvia Strelciuc, a spus că pe perioada campaniei s-a reușit colectarea a 55 de mii de lei, necesari procurării aparatului din Germania. Mai mult, suma a depășit costul videolaringoscopului.

Donații pentru laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Astfel, suma donată este de 3320 de euro de la 116 donatori din 15 țări, cum ar fi Austria, Belgia, Canada, Germania, Danemarca, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, România, Rusia, SUA. Cu o parte de 28% din suma totală au contribui băștinașii de acasă. Strelciuc mai spune că pentru aparatul de intubare s-au utilizat 2750 de euro, iar restul resurselor financiare vor fi reorientate pentru alte necesități primare, care au fost deja stabilite.

„Această criză provocată de pandemia coronaviruslui ne-a făcut să ne mobilizăm și să fim susținuți de toți cei care, deși sunt plecați peste hotare sunt cu gândul și cu inima acasă”, a menționat Silvia Strelciuc.

Director executiv al Asociației de băștinați „Cahulenii reUniți”, Victoria Șevcenco, spune că această nu este ultima campanie pe care o vor susține pentru a ajuta municipiul Cahul să facă față problemelor și necesităților stringente create de anumite situații.

Un aparat de intubare de la distanță a ajuns la spitalul din Cahul

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș spune că Primăria Cahul a susținut această campanie, care nu face altceva decât să încurajeze și pe alții să se implice și în alte camoanii, mai ales când e vorba de lucruri vitale și de sănătatea oamenilor. 

 „Pentru noi, autoritățile, contează foarte mult implicarea cetățenilor. Odată cu procurarea acestui aparat cei care au donat au dovada banii lor au ajuns la destinație și sunt utilizați corect”, a precizat primarul de Cahul.

Așa cum intubarea este o procedură complicată în urma căreia există un risc sporit de infectare a medicilor reanimatologi, aparatul numit videolaringoscop permite medicilor să efectueze intubarea pacienților infecați, la o distanță de până la 1 metru, astfel scăzând riscul de infectare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova