Coronavirus

Reacție dură a șefului OMS: ”Lumea trebuia să ne asculte cu atenţie! Nu s-a terminat!”

”OMS continuă să fie îngrijorată cu privire la creşterea numărului de cazuri în Africa, Europa de Est, America latină şi unele ţări din Asia - cazurile de infectare şi decesele nu sunt raportate din cauza testării scăzute”.
Sputnik

BUCUREȘTI, 28 apr – Sputnik, Evan Răutu. Țările care au ignorat sfaturile OMS de la sfârșitul lunii ianuarie au avut mai puțin succes în combaterea pandemiei Covid-19, a declarat lunii directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, răspunzând unor critici.

”Pe 30 ianuarie am declarat cel mai înalt nivel de urgență globală la Covid-19 - în acea perioadă au fost doar 82 de cazuri în afara Chinei - nu existau cazuri în America Latină sau Africa, doar 10 cazuri în Europa”, a spus șeful OMS, completând ”așa că lumea ar fi trebuit să asculte cu atenție OMS atunci!”.

Dr. Ghebreyesus a adăugat că țările care au urmat sfaturile OMS - prin testarea extensivă a populațiilor și punerea în aplicare a tehnologiilor de urmărire a contactelor - sunt ”într-o poziție mai bună decât altele”.

Răspunzând unor critici, Dr. Ghebreyesus a arătat că OMS funcționează doar consultativ și nu poate ordona guvernelor să le urmeze recomandările.

Altă chestiune se referă la faptul că OMS avertizează și acum că pandemia nu este terminată. ”OMS continuă să fie îngrijorată cu privire la creşterea numărului de cazuri în Africa, Europa de Est, America latină şi unele ţări din Asia”, a avertizat oficialul.

În acest context, dr. Ghebreyesus a acuzat că în multe țări ”cazurile de infectare şi decesele nu sunt raportate din cauza testării scăzute”.

Eliminarea restricțiilor impuse din cauza COVID-19: Atenționarea OMS

Pe de altă parte, Russia Today arată că OMS a declarat focarul de coronavirus ca o „Urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională” pe 30 ianuarie, iar criticii au argumentat că deja declarația fusese transmisă prea târziu față de gravitatea pandemiei viitoare.

Aici însă trebuie amintit că eventualitatea unei pandemii a fost menționată de OMS acum un an, în martie 2019, deci Organizația a avertizat guvernele să acorde mai mare atenție sectorului medical epidemiologic.

O altă critică adusă OMS este aceea că dr. Ghebreyesus ar fi asigurat lumea, cu aproximativ două săptămâni mai devreme de 30 ianuarie, că virusul nu poate trece de la o persoană la alta, scrie Russia Today, care atrage atenția că cel mai puternic critic al organizației este  președintele american Donald Trump, care a acuzat OMS că ”a gestionat greși” criza.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova