Mai mulți politicieni și experți politici critică Guvernul pentru aprobarea creditului rusesc. Criticii afirmă că împrumutul va fi acordat în condiții neavantajoase pentru țara noastră. Expertul în politica externă și reprezentantul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova, Pavel Midrigan, are însă o altă viziune cu privire la subiectul disputat. El a explicat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” ce trec sub tăcere criticii creditului rusesc.
În opinia lui Pavel Midrigan, politicienii și experții politicii care critică Guvernul pentru contractarea împrumutului din partea Federației Ruse trec sub tăcere faptul că Republica Moldova nu avea altă alternativă, în condițiile pandemiei de COVID-19 și a situației economice precare.
”Suntem într-o situație dificilă, nicio țară nu ne oferă astăzi credite. Credite fără condiții nu sunt. Noi nu avem istorie creditară cu Federația Rusă. Cu cât e mai riscant un credit, cu atât dobânda e mai mare. Or nici Federația Rusă nu se află în prezent în situație bună. Să nu uităm cum s-au ars rușii cu ucrainenii, le-au împrumutat 5 miliarde de dolari și nici până astăzi nu și-au primit banii. Bine, nu luăm credit de la ruși. Atunci de la cine? Niciun alt stat nu ne oferă credite, nici măcar cu dobândă mai mare, de 3%. Moldova e îndatorată până peste cap cu alte credite, luate în trecut. Și toți care ne-au dat credite, ne-au pus condiții: privatizați, închideți, tăiați”, a opinat Pavel Midrigan.
Expertul a opinat că Republica Moldova nu-și poate permite să renunțe la creditul rusesc, în condițiile pandemiei de COVID-19 care afectează puternic economia, iar neclaritățile din textul acordului de împrumut trebuie discutate civilizat în Parlament.
”Ar fi bine să găsim un consens, să primim acești bani și să ne salvăm. Dacă ne dădea UE 500 sau 600 de milioane, nu era necesar să împrumutăm de la alte state. Să ne bucurăm că ne dau. Dobânda de 2% nu este cea mai mare problemă. Ce vizează alte subtilități, care lasă loc de interpretări, pot fi discutate în Parlament, chiar dacă a fost aprobat creditul, nu e nimic strașnic”, subliniat Pavel Midrigan.
În opinia lui Pavel Midigan, criticând creditul rusesc, unii politicieni încearcă să-și consolideze imaginea politică și să atragă susținători, în contextul alegerilor prezidențiale care urmează.
”Unii suferă de fobie rusească și pentru ei este firesc să critice. Problema este că politicienii fac speculații, în contextul alegerilor președintelui țării”, a precizat Pavel Midrigan.
Guvernul a aprobat marți, 21 aprilie, un credit în valoare de 200 de milioane de euro, oferit de Federația Rusă. Prima tranșă de 100 de milioane de euro va ajunge în bugetul țării în decurs de o lună de la intrarea în vigoare a Acordului dintre Moldova și Rusia. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, va fi transferată nu mai târziu de 31 octombrie, 2020. Țara noastră va rambursa creditul în decurs de 10 ani, și va achita, anual, o dobândă de 2%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova