Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert militar, despre ”bănuielile” americane: Odată deja s-au dat de gol

Statele Unite suspectează Rusia că face experimente cu folosirea armelor nucleare. În cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik, expertul militar și politologul Ivan Konovalov a anunțat care ar fi posibilul motiv pentru o astfel de declarație.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Rusia ar putea desfășura experimente legate de armele nucleare, potrivit raportului anual al Departamentului de Stat al SUA.

"Statele Unite consideră că Rusia a efectuat experimente legate de energie nucleară care au declanșat eliberarea de energie nucleară", este precizat în document.

În același timp, Departamentul de Stat a subliniat că nu dețineau informații dacă Rusia a efectuat astfel de experimente în 2019.

”Este posibil ca Rusia să efectueze teste astfel încât energia nucleară să fie eliberată din containerul exploziv, iar acest lucru provoacă îngrijorare cu privire la obligațiile Rusiei în ceea ce privește notificarea în conformitate cu acordul existent", precizează Ministerul american de externe.

Putin: Armele nucleare pot deveni „ineficiente”, dar Rusia are arme hipersonice - VIDEO

De asemenea, aceștia și-au exprimat îngrijorarea că Moscova nu respectă pe deplin obligația de a notifica Washingtonul despre experimentele nucleare în conformitate cu Tratatul din 1974 dintre URSS și Statele Unite cu privire la limitarea testelor subterane de arme nucleare. Potrivit Departamentului de Stat, Moscova ar trebui să notifice aceste experimente, astfel încât Washingtonul să poată verifica testele în legătură cu protocolul tratatului. În același timp, Statele Unite nu acuză Rusia că a încălcat acordul.

În cadrul unei emisiuni Radio Sputnik, analistul politic și expertul militar, director al Centrului pentru condiții strategice Ivan Konovalov a comentat această afirmație, menționând că Statele Unite au întrerupt cooperarea aproape în toate domeniile.

”Noi am propus să fie păstrată neatinsă măcar cooperarea care vizează platforma nucleară, dar (președintele SUA) Donald Trump a anunțat o revizuire a potențialului nuclear al SUA. Despre ce ne spune asta? Americanii reiau din nou bâta nucleară. În această situație, totul este evident - sunt deranjați de un alt acord, ei vor să scape de el și să folosească aceeași schemă pe care au folosit-o, de exemplu, în privința Tratatului INF. Ei s-au dat de gol pentru prima dată când au părăsit Tratatul privind Rachetele Antibalistice și, pur și simplu, nu au considerat necesar să explice nimic nimănui. Atunci credeau că Rusia este slabă și vor fi de acord cu orice. Ei bine, ulterior nu a mai mers acest lucru și a fost necesar să inventeze tot soiul de scheme”, a declarat Ivan Konovalov.

Acordul dintre URSS și SUA privind limitarea testelor subterane a armelor nucleare, semnat în iulie 1974, limitează pragul de putere pentru testele nucleare subterane și prevede, de asemenea, un sistem de control reciproc asupra respectării acordului.

Schimbul de informații între Rusia și Statele Unite în cadrul prezentului acord se realizează prin transmiterea notificărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova