Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii despre tratamentul COVID-19 la domiciliu: Ce trebuie să cunoască bolnavii

Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare a Ministerului Sănătății, a oferit detalii despre tratamentul la domiciliu al bolnavilor de COVID-19, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Sputnik
Detalii despre tratamentul COVID-19 la domiciliu: Ce trebuie să cunoască bolnavii

Medicul de familie decide cine dintre bolnavii de COVID-19 poate să urmeze tratament la domiciliu. Decizia este luată în baza  Protocolului clinic național ”Infecția cu coronavirusul de tip nou”, aprobat de Ministerul Sănătății.

”Dacă pacientul are simptome ușoare ale maladiei și nu suferă de diabet, boli cardiovasculare, bronhopulmonare, oncologice și nu are mai mult de 60 de ani, atunci poate rămâne la domiciliu și să urmeze tratamentul prescris de către medicul de familie”, a precizat Tatiana Zatîc.

Tratamentul COVID-19 în formă ușoară la domiciliu constă în administrarea medicamentelor care înlătură simptomele de răceală, cum sunt febra, rinoreea, durerea în gât, tusea ușoară sau cefaleea, dar și respectarea unui regim alimentar sănătos. Bolnavii trebuie să evite alimentele bogate în grăsimi și alcoolul.

”Medicul prescrie tratamentul în funcție de simptomele manifestate de bolnav. Dacă are febră, pacientul va administra paracetamol. Dacă alt simptom, atunci un preparat indicat în acest caz. Tratamentul este individualizat. Medicamentele administrate în tratamentul COVID-19 la domiciuliu sunt eliberate în farmacii fără rețetă medicală”, a explicat Tatiana Zatîc.

Pacientul trebuie să măsoare zilnic valoarea temperaturii corpului și frecvența respiratorie, chiar dacă se simte bine, și să comunice aceste date medicului de familie.

”Medicul de familie și asistentul medical își sună zilnic pacienții pentru a nota aceste date. Bolnavii au fișe de monitorizare, unde sunt indicate măsurile care trebuie întreprinse în timpul tratamentului la domiciliu. De asemenea, ei trebuie să stea acasă, într-o cameră separată, și să utilizeze măști și mănuși medicinale în timpul interacțiunii cu membrii familiei. De asemenea, trebuie să-și spele des mâinile cu săpun și să le dezinfecteze, să dezinfecteze suprafețele pe care le-au atins și să păstreze distanța socială față de ceilalți membrii ai familiei”, a relatat Tatiana Zatîc.

În prezent, 135 de persoane diagnosticate cu COVID-19 fac tratamente la domiciliu, ghidați de medicii de familie. Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova