Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Plantaţiile multianuale, afectate de înghețuri. Vom avea cireșe, piersici și caise?

Înghețurile de la sfârșitul lunii martie a creat probleme mari unor producători agricoli, în special proprietarilor de plantații multianuare. Vom avea sau nu cireșe, piersici și caise în acest an?
Sputnik
Plantaţiile multianuale, afectate de înghețuri. Vom avea cireșe, piersici și caise?

Îngheţurile din a doua jumătate a lunii martie au creat pierderi considerabile agricultorilor din țara noastră. Potrivit ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, cei mai afectați au fost proprietarii plantațiilor multianuale, în special deținătorii de livezi de piersici și cireși timpurii.

 „Zilele trecute am avut mai multe vizite în teritoriu. Spre regret, după căldurile pe care le-am avut în februarie, de 15-17 grade, au urmat înghețurile de săptămânile trecute care au afectat unele semănături de toamnă. Mai gravă este situația plantațiilor multianuale, în special livezile de caiși și cireși timpurii, care au fost afectate”, a declarat Ion Perju în cadrul emisiunii „La ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Ministrul spune că deoacamdată nu se poate vorbi despre cifra pierderilor, cert este că unele plantații de cireși timpurii au fost afectate în proporție de 70-80%

„Desigur, partea de nord a fost mult mai afectată de înghețuri, dar temperaturile cu minus au fost înregistrate pe întreg teritoriul țării. Plantațiile de cireși timpurii au fost afectate cel mai mult. Unii agricultori spun că plantațiile lor au fost compromise în proporție de 70-80%. Dar trebuie să precizez că pierderile totale vor fi însumate în câteva săptămâni”, conchide ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Cert este că temperaturile ridicate din luna februarie a grăbit procesele agricole. Astfel, anul agricol 2020 va fi mai timpuriu cu trei săptămâni, comparativ cu termenii obișnuiți, spune ministrul Agriculturii.