Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Importat pentru cei care au procurat bilete la zborurile anulate în contextul pandemiei

Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor vine cu precizări pentru cetățenii care au cumpărat bilete la zborurile anulate în perioada stării de urgență.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Cetățenii care au procurat bilete de avion și nu au mai putut să le utilizeze în contextul sistării zborurilor de către Autoritatea Aeronauticcă Civilă, incepând cu 17-25 martie curent, sunt în drept să ceară banii integral sau să aleagă între alte opțiuni.

Potrivit legislației în domeniu, întregul cost al biletului, la prețul de achiziție pentru partea sau părţile de călătorie neefectuate şi pentru partea sau părţile deja efectuate, va fi returnat în termen de șapte zile. Asta în cazul în care zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie iniţial al pasagerului, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare iniţial, cît mai repede posibil.

Noi dispoziții ale Comisiei pentru Situații Excepționale – ce trebuie să știe cetățenii

Totodată, pasagerii au dreptul să ceară redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinația finală, cât mai repede posibil. De asemenea, aceștia sunt în drept să primească, redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului, sub rezerva existenţei unor locuri disponibile.

„Cetățenii care au statut de consumatori, cărora li se refuză rambursarea integrală a costului biletelor și nu vor să accepte alte opțiuni oferite de operatorii aerieni, au dreptul, în conformitate cu prevederile art. 18⁵ alin. 1 și alin 5 a Legii nr. 105/2003 să depună reclamații, inclusiv prin intermediul reprezentaților lor legali, referitoare la produsele necorespunzătoare, inițial la adresa vînzătorului sau prestatorului”, precizează specialiștii de la Protecția Consumatorului.

În cazul în care consumatorii nu vor fi de acord cu rezultatele examinării reclamațiilor sau în cazul în care operatorii aerieni refuză satisfacerea acestora, pasagerii sunt în drept sa se adreseze organelor abilitate cu funcții de protecție a consumatorilor.

Amintim, companiile aeriene au ajuns în imposibilitatea de a-și onora zborurile după ce pe 17 martie a intrat în vigoare directiva Autorității Aeronautice Civile, care prevede sistarea tuturor curselor aeriene din și spre Republica Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova