Persoanele care fumează sunt mai predispuse să fie răpuse de noul coronavirus. Declarația îi aparține șefului Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, și a fost făcută în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova. Doctorul în epidemiologie, cu o experiență în domeniu de peste 50 de ani, menționează că sistemul pulmonar al fumătorilor și așa este afectat, iar dacă se adaugă și coronavirusul consecințele pot fi fatale.
”La fumători sistemul pulmonar este afectat oricum, iar dacă se adaugă și coronavirusul, factorul de risc este foarte mare”, a declarat Viorel Prisacari.
Șeful Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, s-a referit și la decizia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale potrivit căreia persoanele infectate cu virusul COVID 19 în formă ușoară vor fi tratate acasă.
”Nu toate persoanele infectate cu noul tip de coronavirus trebuie să rămână acasă. Nu îi poți trata la distanță, de unde bolnavii vor lua medicamentele? Nu toată lumea are posibilitatea să stea izolată, într-un apartament cu o camră pot locui câteva personae. Totodată, avem familii defavorizate, care nu au condiții de izolare. Nu toți cei cu formă ușoară trebuie să rămână acasă, trebuie să fie o selectare. De altfel, vom răspândi și mai mult infecția”, spune Viorel Prisacari.
Șeful Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, mai spune că, dacă autoritățile nu vor munci mult asupra prevenirii răspândirii virusului, atunci cifra îmbolnăvirilor anunțată de ministrul Sănătății, Viorica Dumbăveanu, care a menținat că numărul celor contaminați va ajunge la 30 de mii, este cât se poate de reală, însă, dacă se va pune accentul pe prevenire, atunci vom fi departe de această marjă.
”Noi trebuie să mergem pe scenariul în care se pune un mare accent pe prevenire. Trebuie întreprinse măsuri care să nu admită răspândirea virusului. Dacă noi vom lăsa totul în voia sorții, atunci vom ajunge la 30 de mii. Noi trebuie să luăm măsuri pentru a scurta perioada de pandemie, oamenii au rămas flămânzi și fără locuri de muncă. Toți așteaptă doar de la Guvern să facă ceva, însă fiecare dintre noi trebuie să contribuie ”, a mai declarat Viorel Prisacari.
Menționăm că, în total, numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 1438 de cazuri, iar această cifră crește de la o zi la alta. Amintim că autoritățile au decis ca în perioada pandemiei COVID-19 pavilioanele Moldexpo să fie transformate în centru de triaj. Persoanele care au simtome asociate coronavirusului vor fi inițial internate acolo, iar dacă li se va confirma infecția COVID-19 vor fi transportate în spitalele în care vor fi locuri disponibile.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova