Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii vor primi sau nu banii pentru serviciile turistice anulate din cauza COVID-19

Soluțiile pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, afectaţi de pandemia de COVID-19, au fost discutate la Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Clienții care au încheiat contractele de călătorie până la data de 17 martie și care sunt anulate din cauza pandemiei de COVID-19, ar putea primi banii de la operatorul turistic.

Un moratoriu în acest sens ar putea fi instituit la propunerea ministerului Economiei și Infrastructurii.

COVID-19 a anulat toate vacanțele: Situația în care s-au pomenit agențiile de turism
Într-un comunicat de presă, instituția menționează că operatorii turistici urmează să ramburseze banii într-un termen de până la 31 martie 2021. Astfel, până la acea dată, tur-operatorii vor rambursa eșalonat pachetul turistic și vor emite vouchere de vacanță flotante.

„Criza pandemică a lovit puternic nu doar în agențiile turistice din țara noastră, dar și în toată industria la nivel mondial. Am analizat propunerile venite din partea agențiilor de turism, măsurile pe care le-au adoptat alte țări în situație similară, dar și interesele turiștilor de a-și recupera banii sau de a-și reprograma vacanțele. În această situație este important să ajutăm afacerile din turism să supraviețuiască, dar și cetățenii noștri să fie asigurați”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Răilean în cadrul unei video conferințe la care au participat și reprezentanții Asociației Naționale a Agenților de Turism din Moldova, Agenției de Investiții, Ministerului Justiției și Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Moldova: Scoaterea din intubare a unui bolnav de coronavirus – Video

Potrivit ministrului, una din problemele stringente enunțate de agențiile turistice este rambursarea banilor pentru contractele semnate până la 17 martie 2020, prin care clientul urma să folosească produsul turistic în sezonul estival 2020. Banii încasați de către organizator au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate. Așa că deocamdată nu este clar cum va fi soluționată această problemă.

Propunerile vor fi incluse într-un document, elaborat de minister și vor fi propuse spre examinare Comisiei pentru Situații Excepționale.