Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moment istoric: procesiuni cu moaştele Sf. Parascheva şi ale Sf. Dimitrie cel Nou - Video

În judeţul Iaşi şi în Bucureşti au avut loc procesiuni cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, clericii rostind rugăciuni pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de coronavirus.
Sputnik

BUCUREŞTI, 6 apr - Sputnik, Doina Crainic. Astăzi, în Moldova, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași și purtată în procesiune prin mai multe localități din județul Neamț, potrivit observator.tv.

Este un moment istoric, fiind pentru a treia oară în peste 360 de ani când Sfânta este scoasă din Iași.

După cum a anunţat pe contul său de Facebook George Lazăr, prefectul județul Neamț, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată în localităţile Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț și la mănăstirile Sf. Vasile cel Mare de la Bodești, Văratec și Agapia.

 

„Ma bucur că în aceste momente de mare încercare pentru întreaga omenire, cât și pentru România, credința ne ține uniți și ne dă speranța că vom traversa cu bine perioada următoare. Mare bucurie pentru noi nemțenii, pentru credincioși ca Înaltpreasfințitul Teofan s-a gândit sa facă aceasta procesiune  în judeţul nostru cu racla Sfintei Parascheva”, a scris prefectul pe Facebook.

De asemenea, după oficierea Sfintei Liturghii, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase astăzi din Catedrala Patriarhală și purtate în procesiune pe străzile Capitalei, informează bazilica.ro.

Moaștele și icoana Sfântului Dimitrie au fost duse spre Spitalul Municipal – Politehnică – Mihai Bravu până la spitalul „Victor Babeș”, apoi spre Piața Victoriei – Universitate – Unirii, fiind rostite ectenii şi rugăciuni speciale pentru încetarea noii epidemii. Pe tot parcursul traseului, clericii au rostit rugăciuni către Sfântul Dimitrie pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de coronavirus.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost invocat în rugăciune de bucureșteni și în urmă cu două secole pentru încetarea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813). Atunci, moaștele sale au fost purtate prin Capitală și numărul de îmbolnăviri a scăzut foarte mult. De asemenea, Ocrotitorul Bucureștilor a fost purtat în procesiuni și în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831.