Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Minimul de existență în Moldova - de câți bani este nevoie ca să ”supraviețuiești” în țară

În anul 2019, mărimea minimului de existenţă a constituit, în medie, 2031 de lei lunar pentru o persoană.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 apr - Sputnik. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2019 mărimea minimului de existenţă a constituit 2031,21 de lei. Prin comparație, un an mai devreme, în 2018, minimul de existență a fost de 1891 de lei. 

Expertul economic Viorel Gîrbu afirmă însă că această majorare nu înseamnă că și nivelul trai al populației a crescut.

”Se fac calcule metodologice care derivă din prețurile curente. Este un calcul steril, pentru că această creștere nu va fi resimțită de populație. Majorarea este determinată doar de creșterea prețurilor”, a declarat economistul Viorel Gîrbu pentru Sputnik Moldova. 

Minimul de existență diferă însă în funcție de localități. Pentru a ”supraviețui” este nevoie de mai mulți bani în orașe precum Chișinău și Bălți, unde minimul de existență a fost calculat și a constituit 2292,3 lei în 2019. În alte orașe ale țării, minimul de existență a fost cu 13,8% mai mic și a constituit 2013,5 lei. Iar în mediul rural minimul de existență a fost și mai mic - de 1938 de lei. 

Război la raft: De ce produsele moldovenești pierd în fața celor de import

Dacă analizăm datele în funcție de diferite categorii de populație, atunci valoarea maximă a minimumului de existență a fost calculată pentru persoanele apte de muncă - 2194 de lei. Și asta este media, iar dacă facem diferența în funcție de sexe, atunci constatăm că pentru bărbați acest indicator este mai mare - de 2376 de lei. 

Cea mai mare valoare a minimului de existenţă a fost înregistrată în semestrul doi al anului precedent pentru bărbaţii apți de muncă din oraşele mari – 2772 de lei.

Minimul de existenţă pentru copii a constituit anul trecut în medie 1927 de lei lunar. Și acest indicator diferă în funcție de vârsta copilului - de la 771,7 lei pentru un copil de până la 1 an până la 2197,8 lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani.

Dacă facem diferența în funcție de mediul de reşedinţă, minimul de existenţă pentru copiii din oraşele mari este cu 16,9% mai mare comparativ cu mediul rural.

Pe de altă parte, potrivit Biroului Național de Statistică, veniturile disponibile lunare ale populaţiei în anul 2019 au constituit, în medie pentru o persoană, 2880 de lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 41,8%.

Pandemia ne va salva economia? Prăbușirea Vestului oferă o șansă Estului

Tot în 2019, salariul mediu lunar pe economie al unui angajat a constituit 7356 de lei - de 3,4 ori mai mare decât minimul de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă.

Nivelul maxim de acoperire a minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informații și comunicații, care a depășit acest indicator de 7,4 ori. La polul opus se află salariaţii din agricultură, silvicultură și pescuit, al căror salarii depășește minimul de existenţă de 2,2 ori. 

Pentru pensionarii pentru limită de vârstă minimul de existenţă a constituit 1707,4 lei, iar mărimea medie a pensiei lunare stabilite la 1 ianuarie 2020 a constituit 1901,1 lei.