Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfaturile unui călugăr pe vreme de pandemie: 5 reguli de aur ca să nu-ți ieși din minți

Autoritățile din Moldova, la fel ca în toată lumea care se confruntă acum cu epidemia de COVID-19, îi îndeamnă pe cetățeni să stea acasă. Iată cinci reguli de aur pe care le recomandă ieromonahul Savatie Baștovoi.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Ieromonahul Savatie Baștovoi, egumenul schitului din Oricova, a venit cu câteva reguli de aur în această perioadă, cum să petreceți închiși cu casnicii voștri fără să vă ieșiți din minți.

”Dragii mei, nu vă tulburați, nu sunteți singurii oameni care ajung la stări de nerăbdare când sunt puși să stea mai mult timp la un loc - este o ispită a naturii umane. Aceste sfaturi ne-au fost lăsate de călugării din Pustia Egiptului din veacul al IV-lea și sunt foarte eficiente”, scrie ieromonahul Saavatie Baștovoi pe pagina sa de Facebook.

Cinci reguli de aur ca să nu-ți ieși din minți

Iată cum puteți evita nervozitatea și să vă păstrați pacea:

  1. Nu porunci, fii tu cel care slujește. Nu spune: "fă cafea, fă mâncare, spală vasele", ci apucă-te tu și fă cafea, fă mâncare sau spală vasele. Fă o revizie în memoria ta și vei vedea că orice tensiune și ceartă începe de la o poruncă sau reproș că celălalt nu a făcut un lucru despre care tu crezi că e treaba lui să îl facă. Nu, nu e treaba lui, e treaba voastră, pentru că acum sunteți în aceleași condiții. Despre un sfânt se spune că a trăit o viață cu ucenicul său mai tânăr și niciodată nu i-a poruncit ceva.
  2. Dacă vei ști că nu soțul/soția, copilul sau părinții te tulbură cu nemulțumirile și reproșurile lor, ci un duh rău vrea ca voi să nu păstrați iubirea, îți va fi mai ușor să nu răspunzi în același mod răzbunător. Răul este o fantomă străină care nu are ce căuta între voi. Nu răspunde cu reproș la reproș.
  3. Faceți puțină disciplină: conveniți orele de mâncare și de somn ca să nu aveți prilejuri de ceartă. Dacă unul adoarme la 23, iar altul la 2.00 noaptea, vă veți trezi pe rând și veți avea prilej de gânduri proaste. Unul doarme, altul bea cafea, zgomotul îl trezește etc. și motivul de ceartă e gata. Mâncarea și somnul sunt momentele care pot tulbura întreaga zi.
  4. Să vă cereți iertare dacă simțiți că tensiunea a crescut. Rugați-vă într-un loc ferit ori de câte ori inima se umple de gânduri de revoltă împotriva celuilalt. Nu vorbiți la mânie căci veți ajunge să auziți de la celălalt ceea ce vă va chinui multe zile după aceea. Observați ce anume vă irită la celălalt și evitați să vorbiți despre acel subiect - biruiți revolta cu gânduri bune.
  5. Luați această perioadă ca pe un exercițiu care vă arată cine sunteți, cât puteți și ce aveți de oferit celuilalt din experiența de viață pe care o aveți. Cu alte cuvinte, câte parale faceți.

Nu uitați, toată lumea este la strâmtoare acum și nu e vreme de certuri și reproșuri fără noimă. Mâncați cumpătat, dormiți la timp, vorbiți cu măsură, căutați pacea și o urmați, fiți stâlpul de susținere, nu piatra de poticnire.

Și asta va trece.

Partea bună a aflării acasă

Dangăte de clopot în toată țara pe timp de epidemie: Anunțul Mitropoliei Moldovei
Lipsa de timp pare să fie boala secolului în care trăim. În goană după bani, carieră, uităm să petrecem timp cu cei care au nevoie de noi – copiii noștri. Așa se face că, cel mai mult timp, cei mici îl petrec cu buneii și bona și nicidecum cu părinții.

Și aici este marea greșeală, spun psihologii, care atrag atenția că jucăriile și lucrurile materiale nu pot înlocui timpul pe care trebuie să-l petrecem cu copiii. Iată că această perioadă, îngăduită de Dumnezeu, ne oferă posibilitatea ca să ne bucurăm unul de altul, având suficient timp acum pentru a ca să-l recuperăm măcar într-o mică măsură, măcar pe perioada în care suntem îndemnați să stăm acasă. 

Ultimele restricții aprobate de autorități

Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, din 27 martie, în Republica Moldova va fi interzisă aflarea în grupuri mai mari de trei persoane în spațiul public, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Excepție vor face doar familiile.

Săptămâna viitoare, bugetarii vor avea zile libere, care vor fi recuperate ulterior, după ridicarea stării de urgență, instituită pentru intervalul 17 martie – 15 mai.

Premierul i-a rugat pe cetățeni ca în perioada acestor zile de odihnă să stea pe la casele lor și să nu se deplaseze în alte localități.