CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Odată cu instituirea stării de urgență în țară, reprezentanții autorităților publice locale au început să se conformeze deciziei Comisiei pentru Situații de Excepționale, dar au întreprins și alte măsuri.
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a dispus să fie dezinfectate scările blocurilor locative, terenurile de joacă și locurile ameneajate pentru gunoi.
Acțiuni pentru prevenirea răspândirii coronavirusului au fost laute și la nivel raional, atât în nordul țării, cât și la sud.
Primarul de la Edineț, Constantin Cojocaru, a declarant pentru Sputnik Moldova că în oraș au fost dezinfectați, de două ori deja, 106 kilometri de drum, 55 kilometri de trotuar, dar și 207 scări ale clădirilor publice. Totodată, au fost procurate peste 400 de salopete speciale de protecție pentru medicii de familie și persoanele care dezinfectează, dar și o mie de măști care pot fi reutilizate.
”Cel mai greu în această perioadă este să găsim tehnică specială pentru a stropi drumurile cu clor. Nu am fost pregătiți pentru așa situație, de asta am apelat la unii agricultori care ne-au ajutat cu mașini. Ne pare bine că agenții economici din oraș ne-au dat o mână de ajutor și ne-au oferit și dezinfectant, în mare parte este vorba despre clor. Trebuie să depunem tot efortul să depășim această pandemie”, a declarat Constantin Cojocaru.
Totodată, la Soroca unde sunt confirmate 18 cazuri de COVID-19 au fost instalate covorașe cu dezinfectant la intrări, iar la fiecare trei ore, acestea sunt îmbibate cu o soluție specială.
Mai mult, fiecare mașină nu este lăsată să treacă, până nu este stropită cu dezinfectant. La fel, fiecare agent economic este verificat zilnic de o comisei specială dacă respectă regulile de siguranță a oamenilor și le pune la dispoziție gel antibacterian.
Până acum, la Soroca au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea regulilor în sumă de peste 100 de mii de lei. Cu 75 de mii a fost amendat un agent economic, iar cu 25 de mii de lei un preot. La fel, câte două mii de lei au achitat trei persoane fizice.
”Sunt medic de profesie și mă atârn foarte serios față de această problemă. De la primul caz de COVID-19 la Soroca, am înregistrat vocea pimarului, iar pe parcursul întregii zile oamenii aud recomandările autorităților, dar și află despre sacțiunile care ar putea să le primească în cazul încălcărilor. De asemenea, sunt dezinfectate terenurile de joacă și stațiile de aștepatre. Zilnic, cheltuim în jur de 2500 de lei pentru măști, dezinfectant și costume”, a declarat Lilia Pilipețcaia, primarul orașului Soroca.
Filtrele sanitare au fost puse și în raionul Orhei. Pe site-ul Primăriei sunt plasate mai multe fotografii din timpul dezinfectărilor.
În plus, recent aici a fost sistată circulația transportului public și este impus regimul de carantină. Nu stă cu mâinile în jos nici conducerea raionului Nisporeni.