Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce trebuie să facă statul pentru agricultori și cum afectează criza campania agricolă

Expertul Viorel Chivriga spune că domeniul agriculturii în Moldova va fi afectat de pandemie, iar ministerul de resort, ANSA și AIPA ar trebui să revadă din responsabilitățile pe care le au pentru a face unele concesii în ceea ce privește susținerea agricultorilor.
Sputnik
Ce trebuie să facă statul pentru agricultori și cum afectează criza campania agricolă

Viorel Chivriga a declarat pentru Sputnik Moldova că, pe fundalul epidemiei de COVID-19, situația în agricultura din Moldova se complică pentru că acest domeniu este dependent de conjunctura regională care, la ora actuală, tinde să se agraveze.

„În primul rând, este afectat comerțul internațional, care a scăzut comparativ cu lunile ianuarie și februarie. Trebuie să ținem cont că la export ponderea produselor agroalimentare moldovenești este una substanțială, grupurile de mărfuri care au proveniență din sectorul agroalimentar sunt pe poziția a doua și aici vor apărea unele probleme dacă această criză fa fi una de durată”, a precizat Chivriga.

Totuși, mai spune el, nu ar trebui să dramatizăm situația pentru că o bună parte din operatorii economici din agricultură dispun deja de stocuri de material semincer, produse de uz fitosanitar și sunt pregătiți de lucrările agricole, care în unele localități au început deja. Expertul este de părere că administrațiile locale ar trebui să fie vigilente pentru a spori protecția angajaților din zona rurală în această perioadă de campanie agricolă.

„ În mediul rural există riscul să se extindă această pandemie, acolo unde lumea nu este informată. În acest sens, consider că sunt necesare unele măsuri de protecție a angajaților din zona rurală, ei vor fi activi acum. Sunt măsuri de protecție care trebuie respectate de ei, iar un rol important în acest sens îl au administrațiile locale. Este bună propunerea Guvernului de a redeschide magazinele agricole. Sunt foarte mulți utilizatori, gospodării agricole mici și ei trebuie să aibă acces la ceea ce propun furnizorii”, a punctat expertul.

Viorel Chivriga a vorbit și despre rolul, pe timp de criză, al direcțiilor raionale agricole, care la ora actuală sunt slabe și ineficiente. Totodată, spune Chivriga, ministerul de resort , ANSA și AIPA ar trebui să revadă unele responsabilități pe care le au, pentru a face unele concesii în ceea ce privește susținerea agricultorilor.

„Acum, pe timp de criză, ar fi bine să regândim interacțiunea dintre direcțiile raionale agricole și ministerul de resort. Aceste direcții sunt slabe și ineficiente pe timp de criză. În contextul acestei situații complicate, ministerul de resort, ANSA și AIPA ar trebui să revadă din responsabilitățile pe care le au, pentru a face unele concesii în ceea ce privește susținerea agricultorilor, dar și modul cum ei respectă acele cerințe pe care le avem acum”, a declarat Viorel Chivriga.

Președintele Igor Dodon susține că în acest an economia națională nu va înregistra creșteri din cauza pierderilor provocate de COVID-19. El a specificat că, potrivit celui mai sumbru scenariu, bugetul ar putea înregistra în acest an pierderi de 6-7 miliarde de lei sau 300 de milioane de euro. Șeful statului susține că aceste pierderi ar putea fi compensate din ajutorul de 100 mil. de dolari ce va fi alocat de FMI. Recent, Banca Națională a Moldovei a micșorat norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută, pentru a consolida nivelul de lichidități în sectorul bancar și de a susține mediul de afaceri pe fondul evoluțiilor recente din economia globală și cea națională.