Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Salciile din Chișinău se pregătesc de Florii: Simbolismul răchitei în Creștinism – Video

Alături de caiși și alte specii de arbori înfloriți, salciile înfrumusețează spațiile dintre blocurile locative din Chișinău. Florile deschise și mâțișorii ce se alungesc zi de zi sub razele soarelui ne amintesc că vin Floriile.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Salciile din Chișinău se pregătesc pentru duminica Floriilor. În acest an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim pe 12 aprilie, iar peste o săptămână, pe 19 aprilie - Învierea Domnului.

De Florii, mergem la biserică cu ramuri de salcie pentru a trăi tainic momentul în care oamenii adunați la porțile Ierusalimului l-au întâmpinat cu multă bucurie şi entuziasm pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Iisus Hristos a fost întâmpinat de oamenii acelui timp cu ramuri de palmier sau de măslin. În arealul nostru geografic, salcia ne stă la îndemână.

Potrivit învățăturilor creștine, salcia pe care o sfințesc preoții după Liturghia de Florii este un simbol al renașterii și al curăției duhovnicești dobândite prin rugăciune. Florile, din toate speciile, duse în aceeași zi de creștini la biserică, simbolizează florile credinței și ale virtuților.

Albertus Magnus, unul din cei mai reprezentativi filosofi creștini ai Evului Mediu, interpreta salcia ca simbol pentru fecioria Maicii Domnului.

Maica Domnului „a ales fecioria şi astfel a ales viaţa fără rod, dar după cum salciei îi place să crească pe malul râurilor, tot aşa şi Preamărita Fecioară a înflorit lângă apele harului şi ale darurilor cereşti. Şi, după cum salcia este un semn al castităţii, tot la fel şi ea, plină de castitatea rece, pentru sămânţa ei, care este Fiul lui Dumnezeu, prin mesajul său îi face pe mulţi neroditori în fructul trupului chemându-i la o viaţă de feciorie”, interpreta Magnus.

Salciile din Chișinău se pregătesc de Florii: Simbolismul răchitei în Creștinism – Video

Ramurile de salcie și florile sfințite de Florii prin stropirea cu agheasmă, sunt puse de creștini la icoanele de acasă și păstrate pe parcursul unui an. Preoții recomandă ca ramurile de acum un an să fie arse, iar cenușa să fie aruncată pe o apă curgătoare.