Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum Moldova pierde urma a 1,2 miliarde de dolari anual: Banii intră și ies prin 4 scheme

Fluxul ilicit de capital în comerțul extern al Republicii Moldovei se ridică la 1,2 miliarde de dolari anual. Veaceslav Ioniță: Acești bani sunt folosiți pentru plata salariilor în plic, case și mașini de lux, mita pentru funcționarii publici și vacanțe exotice.
Sputnik
Cum Moldova pierde urma a 1,2 miliarde de dolari anual: Banii intră și ies prin 4 scheme

Fluxul ilicit de capital în comerțul extern al Republicii Moldovei se ridică la 1,2 miliarde de dolari anual. Potrivti expertului economic Veaceslav Ioniță, pe an ce trece, fenomenul capătă o amploare tot mai mare și se realizează prin patru scheme devenite clasice.

„În prima schemă vorbim despre subevaluarea importurilor, în scopul evaziunii fiscale; cea de-a doua schema se realizează prin supraevaluarea importurilor, în scopul delapidării banilor publici și scoaterea lor ilicită din țară; a treia schema se realizează prin subevaluarea exporturilor, în scopul evaziunii fiscale și scoaterii ilicite de capital din țară, iar a IV – a prin supraevaluarea exporturilor, în scopul introducerii în țară a banilor iliciți aflați peste hotarele țării”, spune Veaceslav Ioniță.

Pentru a fi mai explicit, expertul a oferit și un exemplu.

„Noi importăm și exportăm bunuri ascunzând valoaea lor reală de 1,2 miliarde dolari pe an. Ca să fiu explicit, am luat cazul cu Federația Rusă. Dacă ne uităm atent la volumul exporturilor Republicii Moldova în Federația Rusă în ultimii trei ani, vedem că noi am exportat în Federația Rusă bunuri în valoare de 725 de milioane de dolari, iar Federația Rusă a importat de la noi bunuri în valoare de 1.085 de milioane de dolari, adică cu 50% mai mult decât noi am exportat oficial”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Potrivit lui Veacesl Ioniță, Republica Moldova ocupă locul 46 (304 USD pe cap de locuitor) în clasamentul mondial privind capitalul ilicit, fiind la același nivel cu statul insular Fiji și cel din Africa, Togo. În fruntea clasamentului este Bahamas.