Coronavirus

Molima va rămâne cu noi pentru totdeauna: Ce știm despere viitorul coronavirusului

Virusologii au prezis că coronavirusul se va consolida în cadrul populaţiei umane din cauza perioadei sale îndelungate de incubaţie.
Sputnik

CHIŞINĂU, 1mart – Sputnik. Omenirea nu va fi în stare să învingă în totalitate coronavirusul, în viitor focarele de COVID-19 vor izbucni în valuri, comunică publicaţia „Izvestia”, cu referire la estimările biologilor-virusologi ruşi.

Experţii atrag atenţia asupra faptului că oamenii au cunoscut coronavirusul încă din 1965. În fiecare an, în structura infecţiilor respiratorii virale acute,  infecţia cu coronavirus deţine o cotă de aproximativ 10 procente, iar 80 la sută din populaţie are anticorpi la alte tulpini de coronavirus.

Coronavirusul COVID-19 va avea în viitor o apariţie sezonieră, la fel ca şi gripa, au explicat virusologii.

"COVID-19 va afecta anual în valuri epidemice partea mai receptivă a populației: persoanele în vârstă, bolnavii cronici, cât și persoanele cu imunitatea scăzută”, consideră doctorul în științe biologice, profesorul Facultății de științe ale naturii a Universității de Stat din Novosibirsk Serghei Netesov.

Declarații similare au făcut și savanții chinezi.

Misterul virusului ucigaș din China: Mutație genetică sau armă biologică?

Potrivit vicepreședintelui Academiei de Științe a din RPC, la fel se comportă și pneumonia atipică. Această boală are proprietăți înalte din punctul de vedere al răspândirii și mortalității, însă anume această combinație nu-i permite să rămână pentru mult timp în populația umană.

COVID-2019 are un cu tot alt set de caracteristici, care prin analogie cu gripa, îi dau posibilitate virusului să existe o perioadă îndelungată.

Anume de aceea medicii nu reușesc să oprească răspândirea virusului, pentru că perioada de incubație poate dura și până la 27 de zile.

Anterior, profesorul, epidemiologul, directorul Centrului pentru evoluția bolilor infecțioase al Universității Harvard Marc Lipsitch a vorbit și el despre faptul că această infecție va deveni o boală virală sezonieră cu răspândire globală la fel ca gripa sau infecțiile respiratorii virale acute.

Decret oficial: Carantină în regiunile de nord a Italiei - focar de coronavirus>>>

Potrivit estimărilor epidemiologului, în anii apropiați de coronavirus se vor îmbolnăvi de la 40 la 70 de procente din locuitorii planetei (de la 3 până la 5,3 miliarde de oameni). Însă nu neapărat toți vor dezvolta o formă gravă a maladiei.